| | | |

Рибарски: Протестът на миньорите и енергетиците е политически

В протеста на миньорите и енергетиците има “политически оттенък”

Това заяви пред бТВ заместник-председателят на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

Според него трябва да се търси решение, “а не да продължаваме да поляризираме проблема”.

“Дълго време е отлаган и политизиран и не можем да си позволим повече тези хора да стоят в неведение. Винаги преди избори въпросът се повдига и се използва за политическо настройване на хората, заети в този сектор“, каза Рибарски.

По думите му среща с протестиращите ще има и исканията им ще бъдат обсъдени.

Рибарски ще очаква среща с миньорите в парламента, ще разглеждат исканията им и ще постигнат бърз консенсус по някои от исканията на миньорите.

Срещата с миньорите ще се проведе и целта е решаване на казуса и проблемите на хората.

Въглищните централи се използват за политическо настрояване на хората, заети в сектора, но се надяваме на конструктивен разговор, търсене на консенсус и постигане на взаимно съгласие, надява се Рибарски.

Той не знае кои партии ще присъстват по време на срещата на кабинета с миньорите, като не отговори на въпрос дали ще има представители на опозицията.

На срещата все пак се очаква да присъстват представители на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Радослав Рибарски посочи, че ако нещо противоречи на регламента в Плана за възстановяване и устойчивост, ще бъде променено.

Той очаква властта и миньорите да се обединят в изпълними и реални цели.

„Веднага ще постигнем съгласие за прозрачността за разходване на средства по териториалните планове, може да разширим и дефинираме каква точно прозрачност.

Стратегията, която са споменали за енергетика, ще трябва да разширим с интегрирания план за енергетика и климат.

Винаги сме апелирали, че стратегия трябва да има, както и цялостен подход към тези терени, които бяха ябълката на раздора по време на служебния кабинет и притесняваха хората“, допълни Рибарски.

Народният представител смята, че в момента за един мегаватчас произведена енергия от въглищните централи ни трябва над 1,3 т въглеродни емисии, което прави цената за мегаватчас над 240 лв.

„Механизмът за капацитет е нещо, което преди 4-5 години беше отхвърлено, то беше сравнено със „студен резерв“. Това доведе до негативна нагласа към този механизъм. Той не е част от териториалния план, това е съвсем друг разговор, който трябва да се проведе с ЕК“, каза още Радослав Рибарски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър бТВ

Similar Posts