| | | |

Тръгнал е да убива: Психиатър с шокиращи разкрития за психопата взел заложници

Профилът на похитителя е типично психопатски. Имаме поредния случай на един психопат, който по емоционални причини тръгва да раздава правосъдие по собствен начин

Въоръжен мъж държа няколко часа като затворници две жени в село Вълково край Сандански. Имаше стрелба и един ранен.

Според една от версиите мотивът е бил ревност. Мъжът идва от Лом в дома на бившата си приятелка и нейните родители. Прострелва баща ѝ, който по-късно е откаран в болница, а двете жени са взети за заложници.

„Мъжът сам подава сигнала на тел. 112 и е повикал органите на реда.

Благодарение на служителите на ОДМВР-Благоевград, от Института по психология на МВР и служителите на отряда за борба с тероризма след преговори, продължили 4 часа и 30 минути, инцидентът завърши без други пострадали, а двете жени са изведени“, обясни пред бТВ Даниел Димитров, директор на ОДМВР-Благоевград.

„Такъв вид ситуации са високорискови. Те са опасни за похитените, но и за служителите, които работят на терен.

Извършителят е 41-годишен мъж от град Лом. С него предстоят да се извършат действия по разследването, образувано е досъдебно производство за опит за убийство.

Похитителят е разполагал с две оръжия – пистолет и револвер“, уточни Димитров и добави, че нападателят сам се е предал.

„Агресията е част от характера на извършителя“, каза също пред бТВ психиатърът Веселин Герев.

„Това е пореден случай на психопат, който тръгва да раздава правосъдие. Човекът е с криминални прояви. Вербалната и физическата агресия при този човек са част от неговия характер“, коментира специалистът.

По думите му целта на предварителните заплахи е била да вразуми жертвите на престъплението и те да станат по-сговорчиви и да се подчинят на желанията му.

Той е тръгнал с нагласата да убива, но в последствие е размислил и благодарение на добрата реакция на професионалистите от Института по психология към МВР не се е стигнало до големия трагедия.

„Успях да се запозная с всичко, което той е публикувал в социалните мрежи. Написано е малко примитивно и неграмотно. То показва един типичен стил на вербална агресия от психопат“, заяви д-р Герев.

„Това е човек с криминални прояви. Бил е и в заведения за оказване на психиатрична помощ, което означава, че и друг път е имал такива агресивни моменти. Вербалната и физическата агресия при него са част от неговия характер“, добави той.

„Мъжът обаче сам подава сигнал към властите и дори предупреждава за деянието, което ще извърши три дни по-рано.

Това не е ли странно за човек, който е достигнал връхната си точка в ревността и в емоциите си?“, попита водещият Златимир Йочев.

„На пръв поглед изглежда така, но е абсолютно типично, защото градацията е вербална към физическа. Целта на заплахите, които е отправил, е да вразумят по някакъв начин жертвите и те да станат по-сговорчиви и да изпълнят желанията му. В крайна сметка се стига и до физическата агресия. Тя е старателно подготвяна от него“, коментира Герев.

„Новият момент е, че той стриймва деянието във Фейсбук. Около 1500 човека са го гледали на живо това, което значи, че хората търсят такъв тип зрелище и драми“, коментира Герев.

„Големият проблем е, че той вероятно ще получи много одобрение онлайн, което показва, че голяма част от хората имат такъв тип нагласи – агресивни, и вероятно преживяват ревностни емоционални проблеми“, каза още психиатърът.

Защо му е на похитителя да показва това, попита го водещата Мария Цънцарова.

„Той търси публичност и някакъв вид съчувствие от страна на обществото, че е емоционално измамен. Емоционалният проблем в повечето случаи дава много по-мощен тласък, прави човек много по-агресивен и жесток“, обясни той.

„Въпреки всичко обаче виждаме професионалното отношение на колегите от психологичната лаборатория на МВР, които са извършили перфектна кризисна интервенция – успели са да успокоят неговото вътрешно напрежение и желанието му да тормози жертвите си.

Развръзката за тях е добра. Остава импулсивният акт, който той е извършил в началото, като е прострелял бащата на жертвата“, заяви д-р Герев.

„Цветан е тръгнал с намерението да ги убива, но при стечение на обстоятелствата и поради факта, че е прострелял мъж и че са се намесили служители на полицията, постепенно е размислил. Това показва, че винаги при ревността емоцията е толкова бурна и води до късо-съединителни импулсивни реакции“, обясни той.

Когато ревността се проявява по такъв начин, какво казва това за похитителят, попита Цънцарова.

Профилът му е типично психопатски, каза още експертът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts