| | | | |

Изповед! Хекимян: Нямаше да приема номинация от друга партия освен от ГЕРБ

“Винаги казвам истината. Винаги моите колеги са били грижа за мен. Независимо дали съм бил в ролята на репортер водещ или директор на новини. Правил съм го с обич и отдаденост”

„ГЕРБ в момента са партията, която за пореден път е спечелила национални избори. С тази си сила и експертизата, която има в Столична община, ще можем да променим града към по-добро. Нямаше да приема номинацията от друга партия”.

Това заяви пред NOVA кандидатът за кмет на ГЕРБ Антон Хекимян.

“Всеки, които ме познава много добре, особено хората, с които работим много години, ме разбират. Предполагат защо съм постъпил по този начин.

Знаят, че съм устремен в битката да дам най-доброто от себе си за града, за София. Не го приемам като шамар. През цялото време сме отстоявали принципите на журналистиката и професионализма”, каза още той.

Хекимян призна, че предложението да се кандидатира за кмет е дошло много неочаквано.

“За часове, не за дни. Това предложение дойде за мен неочаквано. Това, че съм приел предложението също бе неочаквано.

Не съм се готвел за политиката, но съм се готвил за това, да бъда близо до хората, да мога да решавам техните проблеми. През целия си път като журналист съм решавал проблемите на хората”, категоричен бе той.

Кандидатът на ГЕРБ бе провокиран с въпрос за това, че едно е да показваш жълтите павета, а е съвсем друга работа да ги редиш.

“Кметът също не реди жълтите павета. Избират се фирми, които да го направят качествено. Ако не го направят, фирмите трябва да бъдат глобени и отстранени”, отвърна той.

Що се отнася до това, какви компетенции има, за да стане градоначалник на столицата, Хекимян отговори:

“Няма училище за кметове, някъде където да натрупаш опит и компетенции как да се избират фирми. Кметът работи с екип, които помага за взимането на решения. Натрупал съм опит да ръководя хора и процеси, да правя най-доброто за тях”.

“Въпросът е в гласуването на доверие. Да видиш един човек, който има хъс и желание за работа. Свикнал съм да бъда не само под светлината на прожекторите в телевизионното студио.

Бил съм близо до хората като репортер, те са ме виждали, докосвали, може ли са да усетят какъв човек съм. Сигурен съм, че ще ми дадат доверието си и в тази роля. Винаги съм успявал да спечеля хората с много хъс и с моята добронамереност”, изрази увереност бившият шеф на новините в bTV.

Не бе пропуснат и въпросът как именно той е спечелил доверието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Моето име се е спрягало в структурите на ГЕРБ. Борисово трябва да отговори защо е решил да ми гласува доверие. Отварянето на партиите по подобен начин към гражданите означава, че те искат да чуят техните проблеми, да са по близо до тях”, каза той и продължи:

“Исках да обмисля това решение. Имах достатъчно време. И ми беше дадено в рамките на тези часове. За мен бе важно да получа гаранции, че ще имам пълната свобода да работя с екипа, с който искам, и затова, че в моите решения няма да има вмешателство”.

Коментирайки останалите кандидати в листата за общински съветници, и че сред тях има доста познати вече лица, Хекимян каза, че изборът на общински съвет е политическо решение. “Съветниците идват от структурите на партията. Това са хора с опит.

Аз съм човекът, който ще стои зад всяка една идея. Аз ще нося отговорност за всяко нещо, което не е свършено или свършено. Всеки път, когато съм сгрешил е имало критика към мен”, добави той.

Хекимян призна, че преди номинацията си, не си е говорил често с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Виждам, че отново ще говорим за политика. Може да направим специален разговор за журналистика и политика. Не съм си говорил често с Борисов”, каза той.

Обяснявайки избора си да приемем номинацията Хекимян каза, че ГЕРБ в момента са партията, която в момента е спечелила национални избори.

“Смятам, че с тази сила ще можем да променим града към по-добро. Нямаше да приема, ако ме предложи за кмет Корнелия Нинова”, добави той.

„Да си политик е много трудно нещо. През последните години бяхме свидетели как някой нещо иска да променя в политиката и обществения живот. Свидетели сме как партии, които спечелиха доверието на хората с отрицание, в момента са в некоалиция с партиите срещу които бяха. Смятам това за непочтенно”, коментира Хекимян.

Той каза, че в Общинския съвет трябва да се изгради истинско управление, което да поеме отговорност.

„Борим се за мнозинство, за да продължи промяната в София. Много неща трябва да бъдат довършени, продължени. Не може да се разчита на плаващи мнозинства. Ще работим за мнозинство, което да поеме пълната отговорност”, каза Хекимян.

По думите му той ще се стреми в Столичния общински съвет (СОС) ГЕРБ да има пълно мнозинство, за да може промените в столицата, към които той се стреми, да станат реалност.

“Вече имах възможността да кажа, в общинския съвет, тъй като аз съм водач на листа и по този начин показвам своето желание да работя за София, за разлика от други хора, които не са водачи на листи и явно са сигурни, че ще спечелят кметското място.

Ако пък не го спечелят, явно искат нещо друго да правят или то да е трамплин за по нататъшна кариерра…

В общинския съвет ние трябва да изградим истинско управление, което да поема отговорност. Ние се борим за мнозинство в ОС. Защото прояманата, която вече е започнала, за да се случи това не трябва да се разчита на плаващи мнозинства, които много често се превръщат в икономически.

Ще работим за това, да имаме мнозинство, което да поеме пълната отговорност. Иначе ще се върнем към модела Софиянски, когато всеки беше на масата. Виждаме язви като Мария Луиза”, обясни Хекимян.

Говорейки конкретно за проблемите на града, Хекимян засегна един от своите приоритети, а именно справянето с жертвите на пътя.

Една от основните цели, която си поставя той е за нула жертви на пътя.

„Важно е да се справим с този проблем”, каза Хекимян. „Трябва да се работи постоянно. Мерки могат да бъдат въведени, трябва да има воля, мнозинство в Общинския съвет”, каза той.

„Над 700 са камерите в София, могат да бъдат използвани, ако се направят промени. Много малко от тези камери не отчитат скоростта, могат да бъдат подменени. Отчитането на скоростта не значи, че ще спрем незабавно джигитите, но те трябва да знаят, че ще има наказание”, каза Хекимян.

„Не знам колко ще струва това, но може да бъде направено”, продължи той.

„Пътната безопасност включва всичко – системите за безопасност и контрол на пътя, маркировката, повдигнатите пешеходни пътеки, островите за пешеходци”, каза кандидатът за кмет.

„Обществената енергия може да бъде използвана и пари да бъдат намерени, когато това е наша огромна цел. Това трябва да бъде за цялата държава”, каза Хекимян.

„Основната ни цел е подобряване на трафика. Това е свързано и с намаляване на броя на автомобилите.

Не можем да кажем на хората: „Слезте от автомобилите си”, до момента, в който не е изградена силна система на градския транспорт”, каза Антон Хекимян.

Той смята, че трябва да има повече велоалеи, удобни автобуси, с по-чести линии, с довеждащи линии, автобуси, които спомагат за превоза на ученици от дома до училище.

„Такива вече има. В „Манастирски ливади” има. Не променяме, правим ги повече.

В „Люлин” и „Младост” могат да бъдат направени още довеждащи линии на градския транспорт”, обясни Хекимян.

„Общият брой на децата, които са извън детските градини и яслите, е около 10 000. 2 000 места са липсващите за детските градини. Това са от 3 до 6- годишна възраст. Другите 7 000 липсващи места са от 10 месеца до 3 години.

За липсващите 2 000 места имаме програма, по която може да бъдат изградени детски градини – 37 на брой. И те могат да бъдат изградени за по-малко от 3 години. Паралелно ще тече процесът и по изграждане на ясли”, каза Хекимян.

“В сектор здравеопазване ще се стремим да привличаме младите таланти. Това ще стане с увеличение на заплатите”, обеща още кандидат-кметът на ГЕРБ.

Относно облика на столицата и по-конкретно запазването на Къщата с ягодите Хекимян каза, че би се срещнал със собственика ѝ Валентин Златев и в качеството си на кмет би го помолил да възстанови тази къща, за да запазим духа на София.

Той обеща още, че увеличение на данъците няма да има. Няма и да сменя имена на улици. “Не бих се включил в популистки акции, свързани с историята на София и България, ще се допитам до гражданите”, поясни Хекимян.

Хекимян отказа да даде оценка на своя основен опонент Васил Терзиев, но заяви, че вечерта на 29 октомври ще се чувства като победител.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts