| | | |

Денков: Борисов не говори за това, за което си мисли, че говори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вероятно е объркан от своите съветници.

Това допусна премиерът Николай Денков, след като преди ден Борисов заплаши да оттегли подкрепата си за кабинета заради процедура по плана за възстановяване.

Тогава лидерът на ГЕРБ разясни на партньорите си и, че политиката е математика и трябва да можеш да събираш до 121 заради предстоящия в края на седмицата вот на недоверие към кабинета.

“Когато бъде чут какво казва, става ясно, че той не говори за това, което си мисли, че говори”, каза Денков по адрес на Бойко Борисов.

Според премиера всъщност Борисов иска спирането на процедура, която е публикувана само за обществено обсъждане и това е направено точно, за да се изчистят забележките.

Денков изрази увереност, че правителството му ще оцелее при вота на недоверие.

“Правителството работи за интереса на България. Ако някой не иска да участва в това, може и да обърка математиката, но това е съвсем друга задача”, заяви Денков по повод уроците на Борисов по математика и събиране до 121.

“Би било изключително глупаво някой да не подкрепи правителството“, каза още Денков.

Премиерът отново подчерта, че правителството няма да изтегли териториалните планове от Брюксел, както настояват протестиращите миньори. Все още обаче плановете могат да се променят, добави той.

“Плановете не затварят мини и тецове”, категоричен бе Денков.

Има потенциал за много сериозна ескалация и трябва да следим отблизо случващото се.

Това коментира премиерът Николай Денков по повод обстановката в Близкия изток и ситуацията в Израел и Газа.

Всяка от основните движещи сили – от една страна израелците и палестинците, които са в непосредствен контакт, и от друга страна Иран и нейните прокси групи като Хизбула, а от трета страна САЩ и Русия – трябва да помисли как би могла да деескалира този конфликт, призова Денков.

Няма да е лесно, но това ще бъде решението, защото е сериозна опасността да се разяри много по-голяма буря, смята премиерът.

Той подчерта, че България е била единствената държава, която е успяла в кратки срокове да проведе два полета за извеждане на желаещите да напуснат Израел.

В момента страната ни събира още желаещи и ако е безопасно, министър-председателят смята, че ще може да се направи още един полет.

“Нека отново да поздравим институциите – Министерския съвет, Министерството на транспорта, МВнР, които реагираха изключително бързо.

България беше единствената страна, която успя в кратки срокове да проведе два полета. Събираме още информация и желаещи. Когато има достатъчно хора и е безопасно за полет – ще можем да извършим още един такъв полет”, посочи той.

На въпрос очаква ли президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност и необходимо ли е според него, той подчерта:

„Този въпрос трябва да зададете към президента. В случая, когато има едно такова изостряне на обстановката – може би си заслужава да се свика.

Но при положение, че сме в предизборна ситуация, виждаме, че някои от партиите използват всяка възможност, за да се опитат да ескалират, вместо да деескалират положението – трябва да се помисли какъв ще бъде резултатът от един подобен съвет и дали би бил полезен”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts