| | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Арестуваха 12 души, изнасяли военни изделия за 4 млн. лв. за Русия НА ЖИВО

Престъпна група е задържана, изнасяла е военни изделия за Русия

Не били за редовната армия, а за формирования като “Вагнер

Това съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова на брифинг.

12 души са задържани у нас за износ на оръжия за руската армия в Украйна. Петима от тях са чужди граждани, сред които и трима руснаци.

Тя подчерта, че са през вчерашния ден са извършени няколко разследвания.

“На територията на няколко областни града вчера се извършиха множество действия по разследването. Разкрита и неутрализирана е организирана престъпна група. Тя е създадена с користна цел – получаване на парична облага.

Занимава се с износ на стоки двойна употреба от България към Руската федерация в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна.

“В ДАНС е получена информация за износ на стоки с възможна двойна употреба. Разкрита е сложна мрежа от нелегални доставки”, обясни шефът на службата Пламен Тончев. Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 г.

В основата й стоели руските граждани, които са финансирали доставките. Те не са постоянно пребиваващи у нас. Доставките са минавали през различни дружества, едно от които е със седалище в Пловдив.

Стоките са били изпращани в Пловдив, където били преопаковани, след това – транспортирани до София и оттам – до Руската федерация. Оборотът бил за над 4 млн. лв.

Един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив. Дружеството е закупувало различни по вид стоки двойна употреба на обща стойност около 4 млн. лева – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилищен имот.

Сред стоките имало оптични мерници, бинокли и авиационни радиостанции. Те не са били за редовната руска армия, а за спецчастите, които воювват на територията на Украйна.

“Възможни крайни потребители в Руската федерация са елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота и формирования като “Вагнер”, добави Пламен Тончев.

На петима от задържаните вече са повдигнати обвинения.

Извършени са претърсвания на множество адреси в страната, иззети са стоки с възможна двойна употреба, преди да бъдат изнесени за Русия, както и компютри и счетоводни документи.

По думите ѝ са задържани всички членове на организираната престъпна група, а една част са задържани на летище София, като са щели да пътуват за Русия.

12 души са задържани, като трима са чужди граждани – от Русия и от Беларус, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts