| | | |

Нов връх във войната на Радев и сглобката – той свика КСНС без политици, те му го върнаха тъпкано

Двама министри и Росен Желязков дори не се появиха при президента. Днес ги чакат депутатите

Неспособни да съберат политиците у нас на една маса, се оказаха дори двете войни, които се водят на север и на юг от България, и евентуалната опасност от тях за националната ни сигурност.

Решен да не допусне част от политиците в парламента до “масата, където се обсъжда класифицирана информация”, в сряда президентът Румен Радев свика среща, на която да обсъди опасностите, но в нов формат – подобен на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), но без политиците.

А в отговор те свикаха свой председателски съвет в парламента за петък преди обяд и поканиха всички от срещата на Радев, но без него.

Странните ходове идват, след като повече от година Румен Радев не е свиквал заседание на КСНС,

въпреки че по закон е задължен да го прави най-малкото веднъж на три месеца.

Последното заседание на КСНС бе на 15 февруари 2022 г. – 9 дни преди Русия да нахлуе в Украйна и да започне пълномащабна война.

Въпросът такъв формат да се свика възникна отново и това лято, малко след убийството на Алексей Петров.

С кого да го свикам? С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли? Не мисля, че това е интерес на обществената сигурност, отвърна тогава Радев на журналистическите въпроси ще организира ли КСНС. Думите му бяха по адрес на ПП-ДБ.

Именно “хората от записите” се оказаха липсващи и в новия формат вчера.

Ако заседанието бе официално на КСНС, на него право да присъстват имат председателите на парламентарни групи. Такива за ПП-ДБ са Кирил Петков и Атанас Атанасов, които преди седмици внесоха проектозакон, който да отнеме от Радев възможността да назначава шефовете на специални служби.

Заканата на Радев да не допуска политиците от ПП-ДБ до държавни тайни бе отправена още на 29 май 2023 г.

Три дни по-рано Радостин Василев, по това време депутат от “Продължаваме промяната”, пусна запис от заседание на Националния съвет на партията, на което се обсъжда темата за общ кабинет с ГЕРБ.

В записите се чува как съпредседателят на ПП Асен Василев обяснява, че по предложение на премиера парламентът ще утвърди нови ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО и евентуално военното разузнаване.

Това ще са наши хора, одобрени от посолствата, нямат нищо общо с ГЕРБ, казва той.

Малко преди това пък другият съпредседател на партията – Кирил Петков, казва, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също иска да вземе службите от президента.

Как можем да се измъкнем да не са негови хора, е, да кажем, че ще поискаме външни консултанти да ни определят и да ни помогнат с част от структурирането на службите.

Тези външни консултанти да не са кой да е, а ни дава някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл дълбоко в службите, обяснява Петков в записа.

Ядосан, три дни по-късно Радев обяви:

Всеки, който има амбицията да прави дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, а на България.

Ако искаш да реформираш службите, трябва най-малкото да познаваш законите за тези служби, защото и това не се познава.

На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация.

Малко след съставянето на правителството Денков/Габриел всъщност първи направиха опит да изолират Румен Радев от вземането на решения, свързани със сигурността.

И точно по начина, по който държавният глава свика КСНС, без да е КСНС, премиерът Николай Денков събра Съвета по сигурност на Министерския съвет, но без да е обявено като заседание на Съвета по сигурност. Защото в съвета по закон участва представител на президента.

Впоследствие този подход бе приложен от Денков и след убийството на бизнесмена Алексей Петров през август.

В последния месец отношенията между Радев и управляващите се изостриха допълнително по темата служби и прекратяване на руското влияние в тях.

Проектите за промени в службите, които ще намалят влиянието на президента, пък бяха внесени в деловодството на парламента преди дни от ПП-ДБ. Те предвиждат шефовете на разузнаването, на ДАНС и на ДАТО да се назначават от парламента, а ръководителят на Националната служба за охрана (НСО) – от Министерския съвет.

В момента и четиримата се назначават с указ на президента. Изключение има само за една от тайните служби – “Военна информация”, чийто директор се предлага от правителството, но отново се назначава с указ на президента.

Сега депутатите предлагат, когато директорът е цивилен, той да се избира с гласуване в парламента, но в случаите, когато за поста се предлага военен, назначаването му да става с указ на президента.

Всички шефове на служби ще бъдат сменени в двумесечен срок след приемането на промените, предвижда още проектът. Настоящите бяха сменени изцяло по време на служебния кабинет на Стефан Янев, назначен именно от Радев.

Срещу реформите обаче се обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който настоя, че шефовете на служби в момента се ползват с доверието на колегите си, похвали ги и за изгонването на руските духовници, за които има данни, че са работили като шпиони.

Не може да говориш така на ангро, че в службите било пълно с шпиони – ако има, нека да ги извадят и да ги дадат на съд, щом знаят, че в ДАНС и в разузнаването има такива.

Това е национално предателство – изваждат им имената, дават ги на прокурор и ще отнесат много години затвор. С действията си в последно време не мога да кажа, че ми е направило впечатление от необходимост от смяна на шефове, коментира Борисов.

Службите за сигурност работят усилено. В момента най-важното е да не се допуска некомпетентно вмешателство в тяхната работа и продължаване на опитите за тяхната политизация.

Докладът на Националния контратерористичен център показа, че няма пряка заплаха за националната сигурност. Очаквам службите за сигурност да продължат да работят спокойно и отговорно, коментира в понеделник по повод на кризата в Израел пък Радев.

Тогава той обясни, че едва когато службите излязат с информация, че има някаква опасност за България, ще свика КСНС.

Но само ден по-късно от прессекретариата на държавния глава пуснаха съобщение до медиите, че среща ще има.

Поканени бяха шефът на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната Емил Ефтимов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев, председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” Пламен Тончев, председателят на Държавна агенция “Разузнаване” Антоан Гечев и директорът на Служба “Военно разузнаване” Венелин Венев.

Тагарев, Росен Желязков и Калин Стоянов обаче не се появиха при държавния глава

Същият формат, но без Радев, ще се събере и на срещата на партийните лидери в парламента в четвъртък.

Много моля “отговорните фактори” да спрат пуническите си войни, когато става въпрос за националната сигурност, и да уважават институционалните формати.

Тази вечер президентът прави някаква консултативна сбирка вместо Консултативен съвет по национална сигурност. Утре сглобката му отговаря с друга консултативна сбирка, но в парламента.

И двата формата са ad hoc измислица, извън всякакви правила, по една и съща тема.

Хайде егото и дребните сметки да си ги затворите в чекмеджетата временно и да се погрижите за хората, когато около нас се разгаря втори пожар!, реагира във фейсбук зам.-шефът на парламента Кристиан Вигенин.

Утре в България на посещение пристига и постоянният представител на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит.

Тя ще има специални срещи в Министерството на външните работи и това на отбраната. Основната тема е войната в Украйна, очаква се обаче да бъде поискана помощ от България и за деескалация на конфликта в Израел.

Страната ни вече обяви готовност да изпрати хуманитарна помощ.

Във вторник премиерът Николай Денков дори заговори, че България може да бъде посредник в израелско-палестинския конфликт, тъй като традиционно поддържа добри отношения и с двете страни.

Да, бихме се опитали, имаме българско присъствие, знаете, и Николай Младенов е много активен в диалога между двете държави, така че ще се опитаме. Бившият ни външен министър бе специален пратеник на ООН за върховен представител за израелско-палестинския конфликт, каза той.

Президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков все пак застанаха един до друг. Но министър-председателят напомни, че в диалога трябва да участват и партиите.


Договориха бърз ремонт на службите и границите

Държавният глава благодари на правителството за бързата реакция по прибирането на българите от Израел

България да оправи бързо границите си заради страх от нова вълна мигранти и терористи. Това препоръча президентът Румен Радев след срещата с премиера акад. Николай Денков и шефовете на служби. Държавният глава благодари на присъстващите.

Има необходимост за технологично обновяване на системите за защита на националната сигурност, каза Радев. Той поздрави правителството за бързата реакция и връщането на сънародниците ни от Израел.

Към момента няма реална заплаха за националната сигурност на страната, но остават в сила мерките на национално равнище за превенция на риска.

Тенденцията е за влошаване на ситуацията заради Сирия и Южен Кавказ, напрежението в Западните Балкани. Ескалацията на въоръжен сблъсък между “Хизбула” и Израел може да доведе до потенциално проникване на членове на терористични организации, предупреди Радев.

И обясни, че трябва внимателен преглед и актуализация на нормативната база, която регламентира работата на службите, както и оградите по границата да бъдат оправени и модернизирани и да се оправят и КПП-тата заради опасност от нови мигрантски вълни.

Отзовахме се с вицепремиера Мария Габриел и службите на тази покана на президента, тъй като, когато има важни задачи, институциите трябва да бъдат заедно, обясни премиерът акад. Николай Денков.

И поиска в диалога да се включат и партийните лидери.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts