| | | |

Атанас Славов с ултиматум: Ако не минат конституционните промени, правителството ще подаде оставка

Промените в конституцията са много важен тест дали България има воля за реформаторско управление. Убеден съм, че ако те не минат, самото правителство ще подаде оставка.

Такава теза изказа министърът на правосъдието Атанас Славов в интервю за “Дневник” по повод подготвяните промени в основния закон.

В петък (6 октомври) в продължение на над 8 часа Народното събрание обсъжда в пленарната зала на първо четене промените в конституцията, внесени в края на юли с подписите на 166 депутати (от ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС).

Текстовете събраха 161 гласа в своя подкрепа, което според приетите процедурни правила означава, че промените в основния закон минават на т.нар. “бавна писта”.

Това означава, че на първо гласуване проектът може да бъде предложен отново не по-рано от 2 месеца.

По време на дебата опозицията, а и някои от вносителите отправиха критики към някои от текстовете, но беше дадена заявка за диалог и поправки.

Вносителите подчертаха, че няма да приемат промени в основния закон “на всяка цена” и ще търсят консенсус.

Именно възможността за промени по текстовете между първо и второ четене на законопроекта карат мнозина да се притесняват какво ще бъде гласувано на финала.

Досега Славов, както и колегите му от “Продължаваме промяната – Демократична България” нееднократно са декларирали готовността си да напуснат управлението, ако реформата бъде бламирана.

След преговорите за редовно правителство между ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България” премиерът Николай Денков бе заявил, че ако промените тръгнат в грешната посока, кабинетът ще подаде оставка.

Сега тази теза бе повторена и от Славов. По думите му червените линии за правителството са: ако се допусне накърняването на стандарта за независимост и самоуправление на съда и ако се допусне безконтролност на прокуратурата.

Според него обаче няма да се стигне до такъв сценарий, защото въпреки сложността на ситуацията – местни избори и разпределяне на ресурси в местната власт – този път стимулите към това да се поддържа редовно правителство са повече.

Има много здрав железен интерес на определени партии, субекти, личности, този път да не стигнем до филма, който сме гледали 2015 г., защото ефектите ще са негативни не само за страната
Атанас Славов, министър на правосъдието

Министърът все пак уточни, че гаранции за това няма, но според него ГЕРБ и ДПС нямат интерес да си сменят позициите в последния момент и да бламират реформата.

Попитан за подкрепата на ДПС за конституционните промени, Славов заяви:

“Не можем да кажем, че не искаме подкрепата на ДПС, защото без нея няма да има конституционни промени, а те са важни за страната.

Ако имахме друго разпределение на силите, например БСП заемаше една по-отговорна позиция, вероятно по различен начин щеше да изглежда процесът, но в момента това е възможният формат на подкрепа.

Не е въпросът да сме щастливи, а да постигнем целения резултат, което не означава, че някой получава индулгенция”, коментира министърът.

По повод внесения вот на недоверие от опозицията, дебатите по който ще се проведат този четвъртък (12 октомври), Славов подчерта, че се надява, да види, че има подкрепа за правителството, “или поне няма мнозинство, което да го свали от власт”.

“Очаквам да не падне правителството, но очаквам да видя определени жестове и сигнали накъде продължава процесът – губим ли подкрепа в самото мнозинство, очертават ли се някакви алтернативи и др.“, коментира министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts