| | | |

Втвърдиха тона: Хекимян и Терзиев се изпокараха жестоко ВИДЕО

Терзиев и Хекимян втвърдиха тона Искри прехвърчаха по време на диспута между кандидатите за кмет на София Антон Хекимян и Васил Терзиев.

Двамата разпалено защитаваха своите тези, но това наложи да влязат в остра словесна престрелка, докато ги обсъждаха по Нова Тв.

Петък 13-и мисля, че е подходящ ден за точно такъв сблъсък. С тези думи водещият на Нова телевизия Виктор Николаев започна първият телевизионен дебат между кандидатите за кмет на София – Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Васил Терзиев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“.

Първата тема или въпрос, на който двамата трябваше да отговорят, беше доста провокативен: Защо аз, а не той?

Защо съм подходящ за кмет на София?

„Защото обичам София, искам да остана в този град, искам да бъде зелен, уреден, чист, сигурен, модерен, град за пример. За тази цел трябва да бъдат решени много проблеми, които са се наслоили през годините.

За целта трябва човек, който има воля да ги решава, който има умения да съставя екипи, който има умения да работи по комплексни проблеми.

Човек, който има екип, с който да решава тези проблеми, а не екип от хора, които са ги създавали”, заяви Васил Терзиев.

„Кметът на София ще е този, когото хората изберат и на когото гласуват доверието. През последните 20 години съм спечелил доверието на зрителите с моята откритост, бързина в реакциите, в решаването на проблемите.

Това ще правя като кмет. Кандидатирах се, защото смятам, че работата за София не бива да спира. А има реален такъв риск.

Заради политически реваншизъм последните 2 години и половина, видяхме, че работата в държавата може да спре и блокира.

Като гражданин на София не искам това да се случва. Големите проекти трябва да бъдат продължени, трябва да се работи за кварталите”, каза Антон Хекимян.

Двамата опоненти си задаваха и въпроси един на друг.

„Знаете ли, че по време на COVID кризата и след нея, когато имаше криза с горивата и електричеството, кметът на Лондон е подпомогнат от правителството с 4 млрд. паунда за това градът да не блокира.

Знаете ли колко пари даде Кирил Петков и какво предложи Асен Василев за градския транспорт?”, попита Антон Хекимян.

„Градът няма да блокира, напротив – само по-бързо ще се развива, когато спрем определени практики.

Централната власт има голямо отношение към развитието на града, но това се дължи и на управлението на София, което никога не се е фокусирало върху собствените приходи, така че този град да има по-голяма независимост, а винаги е разчитало на активната роля на правителството. Ще работим това да се промени”, каза Васил Терзиев.

Хекимян настоя да получи отговор на въпроса дали Терзиев знае какво е дал Кирил Петков и какво е предложил Асен Василев по време на кризата с горивата.

„Трябва да има принципно отношение, което не зависи от това кой е на власт. Дори и да е имало грешки трябва да се поучим от тях”, заяви Терзиев.

„Нула лева е дал Кирил Петков, а Асен Василев предложи цената на билета да бъде повишена. Защо? Искате да ударите Фандъкова и ГЕРБ, но всъщност гражданите са потърпевши. Това ли е начинът, по който ще управлявате?”, каза Антон Хекимян.

„Не, винаги съм заявявал, че е нужно да има принципна позиция, да няма мой твой. Мой районен кмет, твой районен кмет, фаворизирани фирми, нужно е принципно управление.

Длъжни сме да защитаваме интересите на софиянци”, каза Терзиев. „Трябва да се защитават интересите на софиянци. Кметът има активна роля, трябва да се бори. Независимо от предизвикателствата във всеки момент трябва да ги отстоява”, каза Терзиев.

„Столичната община и общинският съвет са се справили с този проблем, въпреки че към онзи момент правителството не е дало финансиране”, каза Хекимян.

Последва и въпрос на Васил Терзиев към Антон Хекимян.

„Понеже много обичате да говорите за стандарти. Кой точно стандарт би следвала София под ваше управление и надзор?

Стандартът, при който се защитава гражданският интерес, нещата се правят от първия път, няма корупционни схеми или стандартът на постоянно закъсняващите ремонти, ремонта на ремонта, на ремонта, непрозрачните обществени поръчки, мръсния въздух?

Кой точно стандарт ще налагате? Този на еклектичната градска среда, който е постигнат благодарение на 17 години управление на партията, която ви е издигнала?”, попита Терзиев.

„Стандартът да следваме най-доброто за града си като граждани. През всичките тези години сме показвали нещата, за които говорите – различните видове плочки, неспазването на стандарта, закъсняването.

Това е била наша основна цел. Стандартът, който аз искам да наложа и екипът ми се съгласи, е стандарт за всяко нещо – от тротоарната плочка до големия ремонт.

Има наредба за градската среда, която казва каква ще е тротоарната плочка, как ще изглежда градското обзавеждане, как ще изглежда пейката.

Като гражданин ще следя това да се случва. Всеки ден ще съм на всеки ремонт, ако трябва. Да спре ремонта на ремонта”, каза Хекимян.

Терзиев обаче го попита как мисли да направи това, след като ще работи до голяма степен със същия екип, който е досега.

„Много от общинските съветници са същите, районните кметове са същите и са несменяеми от 4 мандата.

Как точно всички ще се събудят и ще кажат – започваме новия стандарт”, каза Терзиев.

„Вчера се разхождах около „Александър Невский” няма една плочка, която да не стърчи. Това ли е стандартът?”, попита Терзиев.

„Когато аз управлявам София, тогава ще се съберем да си говорим за стандартите. Аз съм Антон Хекимян и ще управлявам по начина, по който аз смятам. Екипът ще го избера аз”, каза Хекимян.

„Избрали са ви екипа, дали са ви програмата, подписани са договорите за следващите 3-4 години и вие говорите за нов стандарт. Например за сметоизвозване 2025.

Текущи ремонти – сега е голяма борба за следващите 4 години, за 200 милиона”, каза Терзиев. „Предлагам големите договори да не се подписват накрая, общинското имущество да не се разпродава накрая”, продължи Терзиев.

По темата за транспорта Хекимян каза:

„Със сигурност трябва да бъдат създадени буферни паркинги в централната част. Трябва да направим градския транспорт още по-удобен. Трябва да продължим строителството на метрото.

Г-н Терзиев одобрява ли това че от Плана за възстановяване и устойчивост отново Кирил Петков и Асен Василев отрязаха 200 млн. за метрото за продължаването му през „Слатина“ – проект, който ще засегне изключително много хора?“.

„Удобна опорка, но невярна. Това се случи по време на правителството на г-н Румен Радев, служебното. Проверете фактите, моля. Искате да подведете зрителите, че няма пари. Има пари“, контрира Терзиев.

„За да се решат тези проблеми, трябва да се погледне всеобхватно. Откъде идва този трафик? Колко от този трафик можем да го спрем?

Всички хора които идват от околни градове, каква алтернатива можем да им дадем – градска железница, да вземат метрото“, каза той.

Според него голяма точка за начало на ползване на градския транспорт може да е Централна гара, а намаляването на трафика през центъра ще стане чрез изграждането на втори ринг и трети ринг.

Терзиев призна, че обмисля въвеждане на червена зона, в която да може да се паркира за много ограничено време.

„Отново вместо да облекчаваме хората, ще ги натоварваме – с повече пари“, репликира Хекимян.

Попитан кой град му е за пример по отношение на транспорта, Терзиев отговори: „Виена“.

„Аз се бъркам постоянно къде сте вие – когато е нещо хубаво сме „ние“, когато имам проблем съм „аз“ и не съм част от проблема“, захапа Терзиев Хекимян във връзка с детските градини. Темата отново доведе до спор.

„Кметове на ДБ построиха ли детски градини?“, попита Хекимян.

„Айде пак с опорката. Построили са, разбира се“, отговори Терзиев.

Водещите рязко смениха темата: „Докога ще дишаме отвратителен въздух особено през зимата? Вони!“.

„За да решим този проблем, нещо, за което общината е осъдена, трябва да се работи в три посоки – смяна на енергоизточниците, повече домакинства да минат на друг тип отопление.

Следващата тема е намаляване на калните точки и повече контрол на строежите. Третото е транспорта“, посочи Терзиев.

„100 кални точки могат да бъдат премахвани на година в кварталите“, каза от своя страна Хекимян и подчерта, че трябва да се работи усилено по програмата за подмяна на отоплителните уреди.

„Как 16 години постоянно преповтаряме едни неща, от една програма те отиват в следващата, тези неща не се изпълняват, виждаш едно неефективно управление, непрозрачно, което е изолирало гражданите.

И ние казваме – сега ще дойдем с нови идеи и ще ги реализираме. С кой точно екип, г-н Хекимян, със същите тези хора, които сте ги създали проблемите ли, ще управлявате?“, попита Терзиев.

„А вие с кой екип – със същите тези хора, които спряха парите за София ли ще управлявате? Кога се сетихте, че тези проблеми съществуват, защото аз ги отразявам от 16 години активно. Вие сега ли се сетихте, че тез проблеми са налични?“, контрира Хекимян.

„Проблемите на София ги виждам като софиянец. Аз съм направим доста за този град с хилядите работни места които съм създал“, отвърна Терзиев.

„Не всеки има вашия старт“, репликира Хекимян.

„Не всеки прави моя избор“, подчерта Терзиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts