| | | | |

Йорданка Фандъкова забрани шествие в подкрепа на Палестина

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането в София на палестинско шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим. То трябваше да се проведе днес, 13 октомври, от 16 часа.

Сборният пункт на шествието беше обявен прад НДК, а маршрутът бе определен по бул. “Витоша”, бул. “Княз Ал. Дондуков” и до сградата на Президентството.

Проявата е забранена въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

Недопускането на събитието идва близо седмица след атаката на палестинската групировка „Хамас“ срещу Израел, която прерасна в отговор на израелците и във война.

Към момента загиналите от двете страни общо са над 2800 души, а много повече са ранени.

По-рано прокуратурата обяви, че органите на местната власт съвместно с МВР

“следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива, оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления”.

“Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям,

прокуратурата заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите”, се казва в съобщението.

От обвинението добавят, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната.

На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

Прокуратурата се заканва да прилага закона с цялата му строгост при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts