| | | |

Радев се сопна на Борисов: Аз поне съм произвеждал истински генерали, не измислени – от майор да стане генерал-майор ВИДЕО

Напрежението в Близкия изток расте

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Президентът коментира как войната между Израел и Хамас ще се отрази на България.

Трябва да отчетем, че ескалацията на военните действия съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза.

Очакваме и двете страни да осъзнават отговорността си за мира, сигурността и живота на хиляди хора. Следва да има сдържаност и разум, за да се избегне следваща ескалация, която може да доведе до трудно обратими последствия.

Напрежението расте с часове и вероятността да бъдат въвлечени и други участници не е малка.

“Очаквам по-активни действия от правителството именно по взаимодействието с нашите партньори.

Има много динамична промяна в способите за водене на бойни действия.

Крайно време е да започнем да се ангажираме много по-активно с нискобюджетни проекти – с дронове, с антидрон системи, с кибероперации, с информационни операции, с ангажиране на информация от космоса”, каза още държавният глава.

Той обясни, че и в момента има военнослужещи по българската граница, които са в готовност да реагират при нарастване на миграционния натиск.

Има ясни планове и координация между военното и вътрешното министерство, обясни той. Радев изтъкна, че е създадена многоцелева група, която да разкрива и финансовите механизми на мигрантските центрове в други страни.

В отговор на репликата на Бойко Борисов, че по време на служебните правителства армията ни е произвеждала само генерали, Радев каза:

„Аз поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени и такава гавра с пагона не съм си позволявал“, отсече Радев по повод критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че за 3 години в отбраната не е направено нищо друго, освен да се произвеждат генерали

За вота на недоверие той каза, че е било очевидно, че кабинетът „Денков-Габриел”, няма да падне, защото има икономически обвързаности.

„Големият проблем е, че имат не една, те имат две програми

– първата е официалната. Управленската програма на кабинета и законодателната програма се изпълняват със спорна ефективност – и като количество, и като качество,

защото тази програма е подчинена на неявната програма, обявена с оня запис”, каза Радев, имайки предвид записа на Радостин Василев.

Няма война между мен и кабинета за службите.

Има огромно неразбиране от кабинета за задачите, същността, функциите на службите, тяхното взаимодействие с чуждестранните партньори. Апелирам за по-сериозно отношение към службите, към хората в тях, които си вършат прекрасно работата в ситуацията, в която са поставени“, категоричен бе Радев.

Президентът участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ от випуск 2023 – „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“. В нея участват още министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адм. Емил Ефитимов.

Връчването на първо офицерско звание е преди всичко отговорност, отговорност, която за вас ще се измерва всеки ден със здравето и живота на хората в армията и на гражданите на Република България и с вашата отдаденост към родината.

Това каза в приветствено слово във Военномедицинската академия (ВМА) в София държавният глава Румен Радев.

По време на церемонията президентът Радев прие почетния строй и връчи дипломата и пагоните на курсанта първенец.

За мен е чест да ви приветствам с тържествения акт по вашето дипломиране и присвояване на първо офицерско звание, каза държавният глава.

Днес е вашият ден, който вие очаквате с огромно нетърпение и вълнение. В този ден вие материализирате вашите усилия и всеотдайност в един дълъг, нелек път, обърна се към курсантите Радев.

Президентът изрази признателността си към ръководството на ВМА, ВВМУ – Варна и Медицинския университет във Варна за тяхната прозорливост да създадат такава специалност, „в годините, когато европейската архитектура за сигурност изглеждаше непоклатима“.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts