| | | |

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Незабавно спрете електронните рецепти!

Остра позиция на Българския лекарски съюз само ден, след като беше въведена електронната рецепта за антибиотици, която изцяло измества хартиения вариант.

Незабавно да се прекрати издаването на електронните рецепти, призова председателят на Съюза д-р Иван Маджаров, цитиран от bgonair.bg.

По думите му масово от страната идват сигнали за връщане на пациенти, на които аптеките отказвали да им продадат предписания по електронен път антибиотик. Фармацевтите искали от пациентите да се върнат при личния си лекар, който да им изпише друг антибиотик, обяснявайки, че вече предписаният липсва.

Според Българския лекарски съюз, обаче, това не е вярно, защото само преди дни тези антибиотици били налични.

От съсловната организация са категорични – търговският интерес движи промяната в терапията. И лекарите отказват да работят под диктата на аптеките.

„Ако в някоя аптека липсва лекарство, което е изписал лекарят, това не е проблем на електронната рецепта. И преди ако е имало бяла рецепта и лекарството, което е трябвало да го има в аптеката, го е нямало – ние не сме знаели за това, сега го разбираме.

До края на месеца ще се съберат всички тези недостатъци на сегашната система и тя ще се подобри”, заяви проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts