| | | |

Изпраха я: Елена Йончева мина метър за парите от КТБ, няма да има конфискация

Антикорупционната комисия е оттеглила иска си за конфискация срещу евродепутатката Елена Йончева, съобщава “Сега”, позовавайки се на информация от Софийския градски съд.

Мотивът е тълкувателното решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година, с което беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход,

т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество.

Определението на градския съд не е окончателно и може да се оспори пред апелативния съд.

КПКОНПИ е взела решението си да оттегли иска на 7 юни. Комисията трябва да заплати на Елена Йончева сумата от 1949 лв., която представлява адвокатско възнаграждение.

Делото за конфискация беше заведено през 2021 г., когато комисията се ръководеше от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Искът срещу Йончева беше на обща стойност 158 636 лв., формирана като сбор от сумите, теглени от банкомат и на каса от Йончева от нейни сметки, както и от сметки на дружеството “Офроуд” ООД в КТБ.

До това производство се стигна, след като в началото на 2019 г. на Йончева беше повдигнато обвинение за пране на пари.

През ноември 2018 г. като главен прокурор Цацаров поиска имунитета на Йончева, която тогава бе депутат от БСП.

Тя сама се отказа от защитата, но през 2019 г. бе избрана за евродепутат и отново получи имунитет.

Българската прокуратура поиска той да бъде свален от Европейския парламент, но оттам отказаха с мотив, че искането преследва политически цели.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts