| | | | |

НА ЖИВО Влогърът Станислав Цанов с разкрития за Алексей Петров и машинното гласуване

Депутатите изслушват влогъра Станислав Цанов за връзките му с Алексей Петров и машинното гласуване.

Това се случва на първото заседание по същество на новосъздадената временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване.

снимка: Кадър

Станислав Цанов е бивш водещ на ТВ “Алфа” и настоящ ютубър.

През септември Цанов публикува видео в своя ютюб канал, в което твърди, че е бил заплашван от Алексей Петров преди година. По думите му, той е искал да направи видео с тест на машините за уязвимости.

Той получил обаче обаждане от Петров, който го привикал и го предупредил да не се занимава с темата. Следял и чатовете му във фейсбук, инстаграм и ютюб.

Заседанието обаче започна със съмнения има ли изобщо смисъл от изслушването.

Явор Божанков от ПП-ДБ не остана доволен от това, защото смята, че изслушването на Цанов е “фарс”.

Каква е целта на тази комисия? Да изслушаме експерти, да намерим къде изборният процес може да бъде усъвършенстван и гарантиран, или да превърнете тази комисия в абсолютен фарс?

Извънредно заседание по време на предизборна кампания за някой, който има свой YouTube канал, как ви звучи?

Не протестирам да изслушаме експерти и ЦИК, но каква е експертизата на Цанов и какво ще произлезе от това? Опитвате се да атакувате принципа на машинното гласуване, не виждам друга логика и каква информация можем да получим от този човек”, заяви той.

Председателстващият комисията Георги Свиленски от своя страна каза, че всяко мнение е важно.

“Не е фарс, нито шоу. Единствената цел на комисията е да изясни фактите и обстоятелствата около възможността да бъдат манипулирани машините и машинното гласуване. Решението да има днес комисия е по предложение на членовете на комисията, които преди две седмици решихме на 17-и да имаме заседание. Това е в абсолютно редовен ритъм.

Все пак срокът на комисията е три месеца, трябва да изслушаме много институции, да направим много анализи. Колкото повече мнения бъдат чути, е добро дошло. Предложението дойде от членове на комисията и беше гласувано”, обясни той.

Цанов отговори на Божанков, че и той самият не е искал да присъства на комисията, но е бил задължен по Конституция.

“В последните няколко години се занимавам със създаване на материали, финансирани на децентрализиран принцип.

Това означава, че продукцията в моя канал „Цанов – Напред и Нагоре“ не се финансира по стандартния начин, над мен няма шеф, няма НПО, няма друго финансиране, извън това на моите патрони, които със свой месечен дан до 50 лв. месечно ми позволяват да правя това, което считам за независима журналистика.

Аз също нямах желание да бъда тук днес. Аз отказах не защото смятам, че съм незаслужил да бъда тук, а защото смятам, че от тази комисия нищо няма да произлезе”, посочи той.

Влогърът дойде на комисията с Николай Марков – бивш ръководител в НСО и преподавател.

“Той беше човекът, който още преди убийството на Алексей Петров ме успокои и ми даде вяра, че някой ден истината ще излезе наяве. Това се случи няколко седмици преди покушението. Затова е тук.

За да сме сигурни, че сме на една вълна, помолих да се подготви частичка от материала, който предполагам е причина да бъда тук. Бях задължен да дойда тук по силата на Конституцията.

Моята първоначална идея и план беше да гостувам само и единствено в Европейския парламент, където има интерес да бъда изслушан”, каза още Цанов.

Той обясни, че страшното било, че е видял собствените си чатове от няколко платформи разпечатани.

„И това е по-важно от „скапаното машинно гласуване.70% от хората не ходят да гласуват, затова им е все тая машина или хартия. Чрез нерегламентираното ми следене Алексей Петров разбира за чатовете ми, свързани с машини“, добави Цанов.

„Това момченце което не е на училище, си прави произвол в тази комисия“, се обърна Станислав Балабанов (ИТН) към Явор Божанков, който отказа да спре микрофона си и държеше Цанов да му отговори на въпроса дали е подал сигнал в Прокуратурата за твърдението за заплахи от Алексей Петров.

Явор Божанков ядоса и Йордан Цонев от ДПС, който му повиши тон.

„Първо, не съм дошъл да слушам теб, никой не те е оторизирал да водиш заседанието и те моля да замълчиш. Ако Георги Свиленски не може да въведе ред, аз ще го въведа, обещавам го!“, посочи той.

„Г-н Цанов щеше да бъде убит заради желание да покаже пред всички, че машините не са устойчиво и сигурно нещо в избирателния процес“, заяви Николай Марков.

„Ако някой има достъп до тази ваша лична информация, това е огромен лост за влияние и прокарване на каквото си иска на този, който притежава тази информация за вас“, обърна се Цанов към Божанков.

Аз знам, че това е комисия, чийто акцент е машинното гласуване, но в моята история това е вторичния въпрос.

Искам да си представите какво е в продължение на една година, че всичко, което си си писал с някого във всяка платформа, всяка твоя снимка, всеки чат е бил в ръцете на трети лица от ъндърграунда и лица, които се борят за днешното управление, каза Цанов след края на излъченото видео.

Създаването на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване бе инициатива на БСП, която се реализира броени дни преди старта на предизборната кампания.

Членове на комисията станаха 12 души, председател не бе избран. Затова дневният ред и свикването на комисията става с разпореждане на председателя на НС Росен Желязков или посочен от него член на комисията.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts