| | | |

Проф. Константинов намери решение: На кмета да му бъде наложена солена глоба от 100 хил. лева, ако при две…

Изборният туризъм се случва с помощта на местните кметове. Те ги записват, докарват ги с автобуси и после ги връщат.

Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов.

Математикът разкри абсурден случай отпреди години, когато на един адрес в София за местния вот били регистрирани, че живеят 4000 души.

Според Константинов един от начините да се реши този проблем у нас е да се прави проверка на въпросния адрес и ако при две посещения няма никой, на кмета да му бъде наложена солена глоба от порядъка на 50 или 100 хил. лева, защото „очевидно е излъгал.

Относно самия изборен процес проф. Константинов отбеляза, че за първи път на местен вот ще се гласува смесено – и с хартиени бюлетини, и с машини, което по думите му ще бъде предизвикателство, особено ако част от машините дефектират.

Политологът Даниел Стефанов пък обясни, че изборният туризъм не е само български феномен, а се наблюдава и в Западна Европа и САЩ, като е характерен за много малки избирателни райони.

В българския случай той определя като грешка решението селата с до 100 жители да гласуват за кмет, вместо да бъде назначен такъв.

„Опитваме се с технически мерки да решим един политически проблем. Това най-вероятно са платени хора, които отиват и гласуват, каза още той по темата с изборния туризъм.

На въпрос дали изборите ще минат по гладко заради машините, Стефанов изрази резерви.

Не съм сигурен, че изборите ще минат по-лесно заради машините. Комисиите са натоварени с доста по-сложни задачи.

Това са около 90 хил. души и е ясно, че не всички ще имат най-високо ниво на подготовка.

Другият проблем е, че така политизирахме двата метода на гласуване, че другата група „скача“ и казва: „Така не може да се гласува!“.

Трябва да се намери един метод на гласуване и да бъде приложен както трябва, смята политологът

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts