| | | | |

Проф. Ангелов: Има данни за извършено престъпление. Ще разкрия фарма мафията и къде отиват лекарствата

“По данни на ГДБОП има съмнение за извършено престъпление по линията на изнасянето на медикаменти в моменти, в които има сериозна нужда и недостиг от тях. Ако е извършено престъпление, ще искам да знам кои са фирмите, които са го направили и има ли институции, които са го проспали.

Има организирана дейност”

Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание и депутат от ГЕРБ/СДС проф. Костадин Ангелов пред БНТ по повод недостига на животоспасяващи лекарства в аптечната мрежа.

По думите му в понеделник депутатите се събират на извънредна здравна комисия, за да изслушат министъра и всички страни по казуса със системата СЕСПА – защо не работи ефективно и защо лекарствата не могат да бъдат проследени.

“Целта на електронните рецепти е проследяването. Ще създадем ако трябва и законова промяна, за да се направи виртуален склад.

Във всеки един момент държавата да може да вижда къде е медикаментът, къде се намира опаковката – в притежател с разрешение за употреба, в търговец на едро, дистрибутор, в аптека.

Лекарите ще могат да виждат какво изписват. Сега какво се случва – лекарите изписват лекарства, които са регистрирани, а аптекарите работят с лекарства, които са налични”, отбеляза Костадин Ангелов.

Той подчерта, че интересът на търговците трябва да започне тогава, когато е задоволен последният интерес на българския пациент.

Нека паралелните търговци на лекарства да не се правят на жертва – техният търговски интерес трябва да започне тогава, когато е задоволен и последният пациент с лекарства.

Той напомни, че през август месец Комисията по здравеопазване поискали информация от ДАНС и ГДБОП кои са фирмите, които са изнасяли лекарства във времето, в което България е имала недостиг на лекарства.

От самото начало е ясно едно – че срещу българските граждани някои извършва престъпление по линията на изнасянето на медикаменти в момента, в който има ясна нужда от тях и недостиг на лекарства, каза проф. Ангелов.

Той иска да разбере е дали има институции, които са проспали недостига на лекарства и техният износ на лекарства за трети държави.

“Важен е въпросът кой е този субект или обект, който стои над министрите на здравеопазването и може да ги контролира и съветва”, допълни Костадин Ангелов.

Той поясни, че България е на първо място по употреба на антибиотици в Европейския съюз без лекарско предписание, което в бъдеще може да доведе до опасна резистентност.

Той ще изчака да мине кампанията и ще поднесе още данни за доставката и износа на лекарствата, за да може обществото да види как работи системата.

Проф. Ангелов заяви, че няма конфликт с бившия здравен министър Асена Сербезова, която се закани, че ще заведе дело срещу всеки един, който я плаши с прокурор.

Според него България не е готова за въвеждането на е-рецептата. Разработването на СЕСПА и събуждането на Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да налага глоби на всички играчи на пазара затова, че не подават информация до СЕСПА.

Той се закани, че ще говори и за фармамафията след местните избори

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts