| | | |

Киро пак шикалкави: Нека да видим парите от “Лукойл”, след това ще говорим за компенсации ВИДЕО

Управляващите с коментар след срещата в Народното събрание за дерогацията на вноса на руски петрол у нас. По-рано съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски съобщи, че от “Лукойл” са заявили готовност да внесат в хазната 500 млн. лв. данъци.

Депутатите очакват от петролната рафинерия още 1 млрд. лв. забавени стари плащания към държавния бюджет със задна дата от януари.

Ако “Лукойл” изчисти задълженията си към хазната дерогацията ще остане до края на срока, поставен от ЕК. В противен случай ще бъде внесено предложение за незабавната ѝ отмяна.

“Разбрахме се, че в момента няма смисъл да се прекратява дерогацията след седем дни, защото може да доведе до стрес на пазара. по-важното е да се фокусираме върху това, държавата да си събере данъците.

Това, което бе гласувано, като доста по-висок данък, защото се използва руски петрол, държавата да си го събере и то в максимално бърз срок”, каза Петков.

Ползотворната част върху тази среща бе да не се фокусираме върху дерогацията, а върху събирането на данъци, подчерта той.

“Това, което е важно, е първо парите да се съберат във фонда за сигурност на българската енергетика”, посочи той.

“Лукойл” имат стари загуби, които искат да ги ползват. Според нас, обаче, те не могат да ги използват – и ние призоваваме да не се опитват да не плащат данъците си, като използват стари данъци, заяви той.

Петков не потвърди за компенсацията от 73 стотинки за горивата

Според него до развитието на нещата не се стига само заради предложението на ГЕРБ за незабавна отмяна на дерогацията.

“И финансовият министър беше вече заявил на “Лукойл”, че трябва да си плаща данъците по правилата. “Лукойл” трябва да е наясно, че ако не си плаща данъците, държавата може да реагира по различни начини”, допълни Петков.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ обясни, че след като се съберат парите във фонд енергийна сигурност, тогава ще стане ясна евентуалната програма на правителството за въвеждане на компенсации за крайните потребители.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts