| | | | |

8 жалби във ВАС срещу отмяната на гласуването с машини

“Решението на ЦИК за отмяна на гласуването с машини на местния вот е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства дали основание на ЦИК да приеме решението, ще бъдат разгледани от съда.

Постъпили са 8 жалби. Всичките са депозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да ги разгледа”.

Това обяви на брифинг председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, предаде БНР.

Тя поясни, че до настоящия момент в ЦИК информация, които да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС.

Централната избирателна комисия не намира основания за преразглеждане на решението си за отпадане на машинното гласуване на изборите утре и на 5 ноември, обяви Нейкова.

Думите на й са своеобразен отговор на отправените по-рано днес обвинения към Централната избирателна комисия от министър- председателят Николай Денков.

Пред медиите тя направи публични части от доклада на ДАНС относно действията на заместник министъра на електронното управление. Михаил Стойнов, които се считат за нарушение.

“След тази процедура провеждането на повторно изграждане на изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, “качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон” на заместник-министъра е недопустимо, дори и с цел някой “да си го гледа и да си поиграе с него”.

Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и незаконосъобразно.

Тези действия, извършени на 25 октомври, за които се съдържа информация в преписката, получена от Държавна агенция “Национална сигурност, не са част от процедурата по довереното изграждане и удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване с изискванията на изборния кодекс, видно и от решението, и от доклада”, посочи Нейкова.

Камелия Нейкова отхвърли обвиненията, направени днес от премиерът Николай Денков, че ЦИК подвежда, като твърди, че машините са изкарани от склада с разрешение.

“Това, че Министерство на вътрешните работи разполага със съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите, с цел тяхното транспортиране, не може да се счита, че е дадено разрешение от Централната избирателна комисия.

Още повече, в началото на вчерашния ден от органите на МВР изрично беше поискано разрешение от Централната избирателна комисия машините да напуснат склада под съпровода на МВР, в 13:00 часа, и такова разрешение не е дадено”, каза още председателя на ЦИК.

От комисията смятат, че други държавни органи се намесват в нейната работа.

“Централната избирателна комисия категорично отхвърля обвиненията, че е нарушила разпоредбите на Изборния кодекс.

Подобни твърдения от други държавни органи от публични лица от длъжностни лица намираме за недопустими, както и смятаме, че те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган, а също така още повече рушат доверието в изборния процес.

Призоваваме институциите да дадат възможност Централната избирателна комисия спокойно да върши своята работа, така че утрешният изборен ден да протече нормално и спокойно.

Всички избиратели, които желаят да гласуват, да отидат до избирателните секции да дадат своя глас.

Tяхното право на глас е обезпечено с достатъчен брой хартиени бюлетини.

Така че няма никаква причина да се търси мотив, че избирателите ще бъдат отблъснати от изборния процес, заради това, че няма да има машини за гласуване, коментира часове преди началото на утрешния изборен ден председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts