| | | | |

Рашков мълчаливо изслуша шефа на ДАНС, Надежда Йорданова: Справката от ДАНС за машините е… ЕИДЕО

Ден след първия тур на местните избори временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, изслушва председателя на ДАНС Пламен Тончев. Темата – доклада на Службата за машинното гласуване.

Миналата седмица оттам оповестиха, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си секретния код на машините за гласуване.

Докладът бе изпратен до ЦИК и НС и въз основа на него Комисията забрани машинния вот на местните избори в страната.

“Докладът на ДАНС е секретен, описаното в него създава съмнения. За мен лично действията, описани в доклада, биха хвърлили сянка на съмнение.

Заместник-министърът на електронното управление е извършил неща, които не би трябвало да е правил”, коментира Ивайло Вълчев от “Има такъв народ” по повод заседанието на Комисията.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ коментира, че проблем с машините не е имало.

“Да се надяваме на втория тур на местния вот да се гласува с машини. Политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес.

При всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи”, каза Мирчев.

Бойко Рашков, който оглавява Комисията за контрол над службите, запази мълчание след изслушването на шефа на ДАНС.

Представената справка от ДАНС е един литературен разказ с предположения в рамките на 3 страници, без да удостоверява факти и доказателства, които попадат в хипотезите на избор кодекс и могат да доведат до отмяна на машинното гласуване.

Това заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова след заседанието на Висшия административен съд по казуса с машините за гласуване.

“Ние правим всички усилия да бъдат защитени правата на българите гласоподаватели“, добави още тя.

Според Васил Пандов, който също представи жалбата на ПП-ДБ в съда, прокуратурата е органът, който трябва да реши дали има нарушения.

Той отново повтори думите на премиера, че на този етап докладът на ДАНС е манипулативен, но ако има произнасяане на компетентен орган, в случая прокуратурата

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts