| | | | |

Зам.-министърът с кодовете: ДАНС лъже за машините, нищо не съм изнасял

В лъжа обвини ДАНС зам.-министър Михаил Стойнов в специално изявление, разпратено до медиите от Министерството на електронното управление.

Справката на ДАНС от 26 октомври е пълна с непроверени и неверни твърдения за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините, посочва в нея той.

“ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка – това е лъжа, която дори технически е невъзможна.

Твърденията, че съм записал изходния код, „за да си го гледам и да си поиграя с него“ са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни

– изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера.

Всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление. Залата е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа.

Работил съм само в присъствието на членовете на работната група и нито за момент в „складове и тъмни стаички”, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите.

В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласува. Ние разполагаме единствено с шест тестови машини, с които не може да се гласува.

Противно на твърденията в справката на ДАНС никой от присъстващите в залата не ми е забранявал да снимам.

Преди справката на ДАНС да бъде изпратена до институциите не съм търсен от ДАНС, дори само за устни въпроси. Не ми е известно представители на ДАНС да са извършвали проверка и на място в МЕУ.

ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси и ситуации, провеждани по време на предишни избори.

Всички факти могат да бъдат проверени във вътрешните документи на Министерството, в официалните документи по удостоверяването и в кореспонденцията с Централната избирателна комисия”, се казва в позицията на Стойнов.

Той бе обвинен в справка на ДАНС до политиците, че си е играл с изходния код на машините за гласуване и заради това ЦИК отмени вота с тях.

“Както вече стана ясно, по-малко от 24 часа преди деня за размисъл беше атакуван машинният вот, който опазва изборния резултат от стотици хиляди невалидни гласове.

Атаката се насочи и към мен персонално, в качеството ми на отговорник за координирането и контрола на процеса – моя задача е да подпиша решението за удостоверяване или неудостоверяване на машините.

Скандално невярна информация беше използвана срещу Министерството на електронното управление (МЕУ) и мен в частност”, казва Стойнов.

Той разпраща позицията си до медиите сега, за да не бъдел обвинен в намеса в изборите.

“Изборният кодекс посочва Министерството на електронното управление като отговорната институция, която удостоверява машините за гласуване.

Аз, като заместник-министър, съм определен със заповед на министър Александър Йоловски да отговарям за координирането и контрола на процеса по удостоверяване на машините в частта, в която е отговорно Министерството на електронното управление.

Аз съм определил директора на дирекция “Мрежова и информационна сигурност”, който е най-висшият държавен служител на МЕУ в областта на информационната сигурност, и същевременно е и национален координатор по киберсигурност, да ръководи групата, която сертифицира сигурността на машинния вот.

Аз имам пълното законово право и най-вече задължение да ръководя този процес, да участвам във всички негови етапи и да подписвам всички документи, включително крайния акт, с който процесът по удостоверяване приключва.

Аз водих цялата кореспонденция с Централната избирателна комисия (ЦИК), свързана с този процес, участвах в работни срещи с ЦИК и в нито един момент, преди да започне активното мероприятие срещу честния вот ЦИК не е поставила под въпрос легитимността на действията ми.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts