| | | |

Кой е министър Александър Йоловски, заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов?

Започнал при правителствата на ГЕРБ, издигнал се при “Промяната”

Кой е министър Александър Йоловски? В това от петък насам се питат доста хора – повечето от чисто любопитство, но някои и злонамерено, защото решиха, че предава каузата им.

Въпреки че е заемал постоветe зам.-шеф на Държавна агенция “Електронно управление”, бе и заместник на първия в историята министър на електронното управление Божидар Божанов, името на Йоловски бе по-скоро непознато до миналия петък.

Тогава министърът се сблъска със славата, и то по не най-приятния начин

Първо от Министерския съвет го изкараха на спешен брифинг да обясни, че машините за гласуване са само принтери – веднага след като бе гръмнал скандалът в парламента, че заместникът му Михаил Стойнов нещо е правил с кодовете на софтуера им, по твърдения на ДАНС.

Дотук добре, но след изявлението в сградата на Министерския съвет Йоловски и вицепремиерката Мария Габриел (в този ден премиерът Николай Денков не бе в България) се отправиха към Народното събрание.

Целта им – да разберат всъщност в какво е обвинен зам.-министър Стойнов и да дадат обяснение на председателите на парламентарни групи.

От това участие скандалът всъщност стана още по-голям.

Първо Тошко Йорданов от ИТН обяви как на него Йоловски признал, че лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов го заплашвали – него и децата му, заради обществени поръчки за 650 млн. лв.

Впоследствие такава версия сподели и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

На втория председателски съвет слушахме г-жа Габриел като изпълняващ длъжността премиер в днешния ден, както и министъра на електронното управление…. Но ни каза друго много интересно нещо за медиите, вероятно и за правоохранителните органи.

Става въпрос за това, че той спомена, че г-н Кирил Петков, както и г-н Божидар Божанов са му оказвали натиск, свързан с обществени поръчки за 600 млн. лв., каза Атанасова вечерта в петък.

Единствената реакция дойде от Божанов, който в момента е депутат от ПП-ДБ.

Той бе лаконичен: Това са лъжи.

А по-късно уточни, че Министерството на електронното управление в цялата си история не е управлявало 600 млн. лв., не се и предвижда да управлява. Бюджетът на МЕУ за тази година наистина е само 66 млн. лв.

Кирил Петков вече почти седмица не е коментирал.

А Александър Йоловски буквално изчезна за три дни.

Твърди се, че дори не е вдигал телефона си нито на хора от “Промяната”, нито на представители на правителството.

До вторник, когато бе обявено, че министърът е потвърдил пред прокурор, че е заплашван и му е оказван натиск във връзка с възлагане на обществени поръчки.

И заради това на него му е назначена охрана от НСО (по закон министрите имат право само на шофьор от службата), а на семейството му – от жандармерията.

При цялата тази шумотевица, в която главен герой е доскоро работилият в тишина “електронен” министър, много хора се запитаха кой всъщност е той.

Естествено, за феновете на ПП-ДБ е вече мрачен образ, който иска да спре промяната. Въпреки че депутати допускат, че всъщност министърът бил заплашван от другата страна, чието име обаче не назовават.

Преди драмата с машинното гласуване експертът се “забърка” в нещо, което също получи висок обществен отзвук, но най-вече положителен – прокара извинителните медицински бележки за учениците да станат изцяло електронни

Е, някои тийнеджъри, които вече не могат да ползват фалшиви бележки, сигурно не са му фенове, но като цяло промяната веднага показа добър ефект.

Ако трябва да се опише Александър Йоловски само с една дума, тя би могла да е чиновник, без негативни конотации в смисъла ѝ. Тоест човек, намерил мястото си в държавната администрация.

Завършил е политология в Софийския университет и влиза в администрацията през 2011 г. като началник на отдел “Програмиране, търгуване и договаряне” в Управляващия орган на Оперативна програма “Административен капацитет”, която тогава е в Министерството на финансите.

След това отива в Министерския съвет, защото след 2013 г. финансираната от ЕС програма вече се казва “Добро управление” и е прехвърлена към МС.

През 2015 г. Йоловски напуска МС, за да поработи малко в държавната айти фирма “Информационно обслужване”.

През 2016 г. става шеф на новосъздадената Държавна агенция “Електронно управление”, която тогава се водеше от сегашния председател на парламента Росен Желязков. Остава на поста до август 2019 г., когато се връща в “Информационно обслужване” отново като началник на отдел.

Оттам пък напуска през януари 2022 г., за да се върне в електронното управление, но вече като зам.-министър.

В кабинета на Кирил Петков агенцията стана министерство и бе оглавена от политика и айти експерт Божидар Божанов от ДБ.

През август 2022 г. напуска поста зам.-министър с падането на кабинета “Петков”, за да се завърне през юни 2023 г. вече като министър в правителството “Денков/Габриел”.

В това някои веднага съзряха конфликт с бившия министър Божанов, но той, вместо да покаже обида, че не е отново в правителството, обяви, че сам е предложил Йоловски.

Знам, че има нужните визия и опит, а успехът ще зависи от успешната работа между изпълнителната власт и парламента, каза тогава Божанов.

Странно за политик, но срещу Йоловски досега не е имало компромати или скандали.

Съпругата му Вероника също е държавен служител, но в друго ведомство.

Йоловски има апартамент в София още от 1984 г. (очевидно приписан от родителите му) и къща с двор, купени още през 2003 г. Останалите имоти – негови и на съпругата му, са наследствени. На влог имат общо 131 хил. лв., сочи декларацията на министъра пред КПКОНПИ. Не е малко, но не е и нещо извън рамките.

Както целият път на министъра до миналия петък.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts