| | | |

МЕГАСКАНДАЛ! Денков призна пред Кьовеши: Знаехме за схемата на “Лукойл”

“Голяма част от информацията в този доклад всъщност беше известна и преди това. Няма особена изненада освен скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите.”

Така премиерът Николай Денков коментира излезлия по-рано днес доклад на “Глобъл Уитнес”, базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух,

от който става ясно, че притежаваната от “Лукойл” рафинерия “Нефтохим” заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол.

“Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. А там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени.

Много приказки бяха казани по отношение на дерогацията и защо тя се удължава, но нека да напомня отново – дерогацията всъщност се скъсява, тя беше до края на 2024 г., а сега с решение на Народното събрание сме я съкратили до месец октомври

с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт, за да сме сигурни, че на пристанището няма да липсва нефт и оттам рафинерията да не може да работи”

“Нашето правителство вече предприе мерки. Това е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща “Лукойл”, за да може да намалят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал и съответно от една страна да намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната,

а от друга страна да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет. Това е, което може да се направи. Всъщност вече е направено”.

Борбата с корупцията вече се превръща и в борба за запазване на демокрацията и придобива нови по глобални измерения.

Това каза премиерът Николай Денков след срещата си в София с Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

“Всичко, което е свързано с и формация по отношение на действията на “Лукойл“, винаги е било на разположение и никога не е било крито. Това е една от темите, която обсъждахме с г-жа Кьовеши.

Има директива, която изисква всяка държава членка да създаде координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите.

Когато влязохме в правителството, се оказа, че няма движение в тази посока. Нямаше механизъм.

Започнахме да го създаваме преди месец-месец и половина, но това, което постави г-жа Кьовеши е, че нямаме наказателни състави, които да са свързани с нарушаването на санкциите. Това е процес, който не е започнал, но е имало разговори с правосъдния министър”, посочи Денков.

Лаура Кьовеши пък определи разговорите си с премиера и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел като “много конструктивни”.

Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример, каза Кьовеши.

Сравнявайки офиса в България с другите офиси, смятам, че сме заложили добри стандарти тук, добави тя. Подчерта и, че правителството много се е постарало, за да може той да заработи.

“Беше изключително важно да получим подкрепа, че за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с Европейската прокуратура и единни действия”, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts