| | | | |

Отговорът от първо лице: Защо ГЕРБ изгуби Ловеч

Моделът ГЕРБ работи, в Ловеч гласуваха срещу “модела Корнелия Маринова” (б.р. – бивш кмет на Ловеч)

Това сочи анализът на областния координатор на ГЕРБ в Ловеч Николай Нанков.

снимка: Архив

Той споделя във Фейсбук убеждението си, че при други обстоятелства кандидат-кметът на партията Валентина Недялкова би победила на първи тур.

Нанков отбелязва и класирането на партията в областта – ГЕРБ запазва водещи позиции, защото 40% от всички общински съветници в областта са от ПП ГЕРБ.

Ето какво написа във Фейсбук Николай Нанков:

“Изборите отминаха, дойде време за трезва равносметка.

И така – от общо 8 общини в област Ловеч, в 4 нови мандати спечелиха доказалите се кметове на ГЕРБ- Луковит, Угърчин, Априлци и Тетевен. В други 2 – подкрепени от нас кандидати (успешните кметове на Летница и Ябланица).

Изводът – моделът ГЕРБ работи и гражданите преизбират успешните управленци.

В останалите две общини победители са други кандидати – в Троян хората преизбраха успешен кмет – бих казал най-успешният кмет на БСП в страната, г-жа Донка Михайлова. С която, макар да сме опоненти на терен, работим с уважение и прагматизъм, в полза на жителите на общината.

Да не забравяме, че за съвсем малко и столицата щеше да започне да догонва Троян (по Ваня Григорова).

В областния център Ловеч нещата стоят различно – по ред причини, на които отделно ще обърна внимание, ГЕРБ издигна нов кандидат, който на първи тур събра отчетлива силна подкрепа.

Но на втори тур с малко над 800 гласа бе предпочетен опонентът ни, обединил срещу нас останалите партии.

ГЕРБ запази добрите си позиции в общинските съвети в областта и има 54 от общо 146 съветници (почти 40 % от всички общински съветници).

Само за сравнение – ПП-ДБ имат общо 10 общински съветника в цялата област. Шампиони са в Априлци – на ГЕРБ са 8 от всичките 11 съветници, също и в Луковит – 10 от 17.

Ще работим за увеличаване на броя на председателите на местни парламенти от нашата партия. Засега имаме вече избрани председатели от ГЕРБ в Априлци, Летница, Луковит и Троян.

Ще се борим да оглавим общинските съвети също в Тетевен и Ябланица.

ГЕРБ също така спечели и в пъти повече кметове на населени места (и по този показател сме лидери в областта), като пример ще посоча големите села от община Троян (Орешак, Черни Осъм, Шипково, Чифлик, Бели Осъм и др.), както и 11 от 20 населени места в Ловешка община. Имаме и най-голямата група съветници в областния център.

И така – стигнахме до кмета на Ловеч.

Най-важното е да кажем, че кандидатът ни Валентина Недялкова беше много добър избор – позната и уважавана личност, спечелила доверието на всички партии с работата си като ръководител на местната изборна администрация, блестящ юрист, прецизна и справедлива.

Гражданите на Ловеч познават и качествата, с които чисто човешки се отличава – добронамереност, умение да изслушва и да общува, приветливост. Все черти, които биха я откроили като един наистина добър кмет.

Вярвахме, че тя ще бъде избрана.

Защо обаче гражданите взеха друго решение.

Нашият отговор с днешна дата е ясен – не защото не харесват Валя. Напротив. Харесват я и то много. При други обстоятелства – сигурен съм, тя можеше да спечели още на първи тур. Но хората не гласуваха „За“. Гласуваха „Против“.

Против нещо, което опонентите ни популистки наричаха „модела ГЕРБ“.

Но всъщност гласуваха срещу „модела Корнелия Маринова“.

Защото – видно от резултата в другите общини, когато кметът е на мястото си, моделът ГЕРБ е одобряван, той работи за гражданите и те преизбират носителя му.

В Ловеч, за съжаление, нещата отдавна не стоят така. Кметът от години не е представител на „модела ГЕРБ“.

Защо досега мълчах ?

Първо, защото агресията не е в характера ми и всеки, който ме познава лично, знае че е така. Защото внимавах да не обидя най-вече гражданите, които са гласували на предходни местни избори за нас.

Разбирането ми е, че политиците трябва да преодоляват проблемите с разум, не на принципа „хляб и зрелища“. Хората имат достатъчно проблеми. От нас те очакват решения.

И не на последно място – мълчах, защото не исках да нарушавам правилата на джентълменството. Няма да го направя и в бъдеще. Дори когато непрекъснато получавам опровержение на надеждите ми за поне някакъв остатъчен политически морал.

Да, областното ръководство допуснахме една грешка – не предложихме на партията по-рано да оттегли подкрепата си от доскорошния кмет, доскорошен ръководител на общинската структура на ГЕРБ в Ловеч и едно най-тежките наследства от един друг доскорошен втори в партията.

И така… В местния парламент на Ловеч ГЕРБ ще е конструктивна опозиция. Но винаги ръка за ръка с хората и в защита на техните интереси.

Ще настояваме за пълна ревизия на управлението на „модела Корнелия Маринова“. Включително на действащите договори.

Ще искаме незабавно прекратяване на обществената поръчка за обрушване за 15 млн.лв., която тя – явно изцяло в услуга на опонента ни, пусна в разгара на предизборната кампания.

Ще искаме незабавно прекратяване на всички договори, анексирани в последните дни на управлението й.

Както и незабавното прекратяване на договорите с фирми, свързани с действащи общински съветници – като този за доставка на мляко в учебните заведения с фирмата ЕКО РИМА ООД.

И не само…

Тук изниква логичният въпрос кога са честни към гражданите тези “уж новите”, “уж различните” – когато в предизборната кампания гръмогласно задаваха тон срещу „модела ГЕРБ“ или когато са се договаряли с “модела Маринова” през последните години, печелили да обществени поръчки и са усвоявали значителен финансов ресурс?

Ние няма да участваме и във фарса с подготвения от Корнелия Маринова нов герб на Ловеч – още един излишен скандал в последните й дни в общината, който наля вода в мелницата на опонента ни.

Ще внесем предложение за моментално разрешаване на проблемите с БД “Обреди” и траурните агенции в Ловеч. И още, и още…

Въпреки всичката тази агресия – и от „свои“, и от опоненти, ГЕРБ съумя да води позитивна кампания и поздравявам колегите си за това. Не беше лесно. Въпреки че не такова отношение получихме.

Скоро опонентите ни ще разберат, че да управляваш е много по-трудно от това да спечелиш избори. Особено, ако ги спечелиш по техния начин – с всяване на омраза в общността, с разделение, с агресия. Това не е работещо дългосрочно.

С интерес ще очаквам да видя как новата ловешка анти-ГЕРБ сглобка ще заработи. Как заедно ще управляват издигналите новия кмет ИТН и „Български възход“, нищо че той не е член на нито една от тези партии.

И не разбирам защо навсякъде се говори, че ИТН има кмет на областен град – не, нямат, той не е от ИТН.

Добавяме и подкрепилите го на балотажа ПП-ДБ, които се прегърнаха не с кого да е, а с „Възраждане“.

Те пък не се притесниха от подкрепата и на “вечния” им опонент за патриотичния вот ВМРО. И за капак Евролевицата (тази на Сашо Томов) и БСП, но тя е ясна – новият кмет си е от тяхното котило.

С две думи – набъбнала е много лихвата…

Но все пак, заради гражданската енергия, която генерира и от уважение към жителите на общината изразяваме надежда, че Страцимир Петков ще е кмет на ловчалии.
Не на Искрен, Дренчев, Минчо, Милко, Горов, Корнелия в сянка и сие…

Пожелавам успех на всички кметове в новия мандат.

Както винаги досега, водеща в работата ни ще е грижата за хората в цялата област. Дано този път да успеем да я направим още по-видима за широката общественост.

На добър час!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts