| | | | |

Драма: ПП-ДБ поканили партиите в СОС за мнозинство, но напразно

Още преди първото заседание на новия столичен общински съвет днес, разделенията вземат превес.

От ПП-ДБ са отправили покана към всички политически сили за обсъждане на основните задачи, с който трябва да се заеме градския парламент на София, но по-голямата част от тях са отказали разговори във вчерашния ден.

Това каза пред БНТ Бойко Димитров, избран за общински съветник от ПП-ДБ, партията с най-голямо мнозинство в Столичния общински съвет.

“На тези избори гражданите дадоха много ясен отговор какво искат. Първо ни показаха, че нямат доверие на нас – политиците, това ни каза множеството негласували хора.

На второ място те не дадоха ясен мандат само една политическа сила да управлява града и на трето място те казаха, че имат промяна в този град.

Това е нещото, което ще предложим и на гражданите и на колегите от другите партии. Не задкулисни договорки, а много ясни разговори с всичките сили. Такива разговори ние започнахме.

Вчера бяхме поканили всички политически сили, за да обсъдим как ще започне работа общинския съвет.

Имаме много работа да свършим и трябва да я вършим в интерес на гражданите. За съжаление, по-голямата част от политическите сили отказаха тази покана, така че ние днес започваме от нулата”, каза Бойко Димитров.

От “Възраждане” отрекоха да са отказвали среща.

“Ние никога не сме отказвали разговори. Така ще бъде и спрямо Столичния общински съвет. Можем да разговаряме с всеки, оттам нататък вече конкретните политики ще се разглеждат от нас изключително прагматично. Ако едно нещо е добро за гражданите – ние ше го подкрепим.

В случая смятам, че формацията, спечелила най-много гласове има отговорност да сформира мнозинство, в което ние няма да участваме.

Те имат сглобка на национално ниво, така че съм сигурен, че с няколко задкулисни разговора биха могли да си осигурят мнозинство и в Столичния общински съвет. Това е, което очаквам да се случи”, коментира Деян Николов, избран за общински съветник от “Възраждане”.

Председателят на БСП-София и общински съветник Иван Таков пък обясни, че тяхното решение е да не участват във формиране на мнозинство.

“За последните 30 г. БСП винаги е лидирала опозицията в Общинския съвет на София. Знаете, че при нас базираме политиките си на ценности. Казахме за какво ще се борим. Няма да участваме в сформиране на мнозинство, което има за цел да задоволи нечии интереси”, обясни Таков.

Той разкри, че няма да бъде председател на групата съветници, но ще я оглави човек с опит. Таков каза още, че за БСП кметските избори за София не са приключили.

“Тази седмица ще бъде първото заседание по жалбата на кандидатът на БСП за кмет на София Ваня Григорова. Възможно е да има касиране и нови избори за кмет“, добави социалистът.

Малко след 10 часа започна заседание на СОС, където Васил Терзиев положи клетва като кмет на София.

снимка: Кадър

Новоизбраният кмет вече обяви, че кандидатурата на ПП-ДБ и “Спаси София” за председател ще бъде на Борис Бонев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts