| | |

Извънредна ситуация със самолет на ООН над Йемен, хусите попречиха…

Хусите от йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах попречиха на самолет на ООН да кацне на летището в провинция Мариб в Източен Йемен, съобщава Sky News Arabia.

Според източници на медията, това е вторият път, когато хусите не дават разрешение на самолет на световната организация да кацне в провинция Мариб, част от която се контролира от бунтовниците. Каналът не уточнява причината за това решение.

На 23 януари ливанският телевизионен канал Al Mayadeen съобщи, че хусите са дали месец на служителите на ООН измежду американски граждани и британски граждани да напуснат районите на Йемен под контрола на Ансар Аллах.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа хусите заявиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб до операцията в анклава беше спрян.

По последни данни хусите са нападнали повече от 30 цивилни кораба в Червено море и Аденския залив от средата на ноември миналата година.

На 12 януари британските и американските въоръжени сили, използвайки самолети, кораби и подводници, нанесоха първите си удари срещу цели на Ансар Аллах в редица йеменски градове, включително Сана и Ходейда.

Целите на атаката са били ракетни и дронове, както и радарни станции на хутите.

В нощта на 23 януари Обединеното кралство и САЩ започнаха втората си официално потвърдена съвместна серия от удари срещу позиции на Ансар Аллах, чиито основни цели бяха подземни бунтовнически складове и съоръжения, свързани с изстрелване на ракети и въздушно наблюдение.

Страните отбелязаха, че чрез бомбардиране на цели на хусите възнамеряват да „възстановят стабилността в Червено море“ и да осигурят свобода на корабоплаването.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts