| | | |

ГЕРБ: ПП-ДБ и “Спаси София” драпат за сглобка с Ваня и “Възраждане” в СОС ВИДЕО

ПП-ДБ и “Спаси София” искат да си направят мнозинство с Ваня Григорова и “Възраждане”.

Това заявиха от ГЕРБ на пресконференция.

“Изборите са си избори, обаче нещата, които изговарят политиците имат огромно значение.

Оторизиран ли е Борис Бонев да води разговори с “Възраждане” за подкрепа в Столичния общински съвет?, попита Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС на първата официална пресконференция на групата на новоизбраните общински съветници от ГЕРБ в София.

“Не подкрепяме вижданията на ПП-ДБ-СС да решават проблемите на софиянци с “плаващи мнозинства”.

Представете си как се договарят плаващи мнозинства по 120 доклада за всяко следващо заседание на съвета? Няма стабилно управление, изградено на плаващи пясъци”, заяви вчера председателят на предишния СОС Георги Георгиев от ГЕРБ.

А Антон Хекимян, който бе кандидат за кмет от партията на Бойко Борисов и сега е съветник, се закани групата на ГЕРБ да е силна опозиция.

В новия СОС най-голяма е групата на ПП-ДБ-СС – 23 души, следвана от ГЕРБ-СДС с 14 и БСП с 9. “Възраждане” спаднаха на 7 съветници, след като Иван Алексиев ги напусна ден преди клетвата и стана независим. По трима общински съветници имат ИТН и КОД, а ВМРО – един.

Лесната чест беше да спечелят, днес се сблъскват с реалността, но трябва да се действа адекватно и зряло, а не да става политическа шизофрения, заяви Георги Георгиев.

Да не се окаже, че ще им отнеме 3 месеца да си направят ново семейство. Да не плашат софиянци, че скоро трябва влязат в такава конфигурация.

Терзиев не каза, че стоят твърдо зад Бонев и че ще продължават да го подкрепят, добави журналистът.

Нека не създават впечатление, че добрият Терзиев няма да може да работи заради лошия СОС.

Чух от Терзиев, че сглобка в София няма да има, Бонев – че с ГЕРБ няма да се работи, ние какво да направим . Да идем и да кажем – много искаме подкрепим, но не знаем как, ядоса се Томислав Дончев.

След такива остри политически изказвания чакаме да видим какво е новото мнозинство, отсече той.

На въпрос биха ли подкрепили Вили Лилков за шеф на СОС, Мирослав Боршош обясни:

” Няма да участваме в никакви преговори, защото никой не се е обърнал към нас за преговори. ПП-ДБ и Спаси София искат да си направят мнозинство с Ваня Григорова и Възраждане. Къде тук Вили Лилков и ДСБ?, заяви общинарят от ГЕРБ.

Ние постове от вас не искаме, ние разговори с вас не искаме. Аз нито разговори с Васил Терзиев съм водил за постове, нито искам пост в неговия екип, заяви общинският съветник Антон Хекимян.

„Свидетели сме на поредното политическо лицемерие. Между първи и втори тур тези хора говореха, че Путин идва и е на прага на София. Днес виждаме, че тръгват да молят Ваня Григорова за нейната подкрепа.

Къде е кметът в този момент? Той трябва да даде отговор. Упълномощил ли е Бонев да търси подкрепа от БСП и от „Възраждане“, съгласен ли е той с декларацията на Бонев, че в лицето на БСП вижда партньор? Основният въпрос е къде в тези преговори е Васил Терзиев.

Ако е упълномощил Бонев да търси подкрепата на БСП, това означава, че „крайният комунист“, както я наричаха, Григорова ще е глас, който ще търсят и на който ще разчитат. Това означава, че партиите, с които плашеха софиянци, вече са приемливи партньори.

Те не са последователни в политиките си“, отсече Хекимян.

„От вчера се разиграва фарс, в който сме участници. Вчера с предварително известен край се проведе гласуване, в рамките на което колегите от ПП-ДБ и Спаси София не намериха подкрепа. Вчера имаха 23 гласа, получиха толкова и при тайното гласуване.

Това, което ме изненадва, е развитието от днес. Изявленията на колегата Бонев и започналите разговори между коалицията, „Възраждане“ и БСП.

Защо се водят ден след избора – очевидно, защото изборът вчера беше фарс и евтин театър, който послужи за оправдание да се търси подкрепа от партиите, които, включително и с решение на „Да, България“ се отрече официално.

Моля за отговор от Христо Иванов, от Атанас Атанасов, от Кирил Петков и Асен Василев: Кажете си, оторизиран ли е, упълномощен ли е Борис Бонев да води разговори с възраждане за подкрепа в СОС, упълномощен ли е да води неформални разговори с БСП?

Знаят ли лидерите на тези групи или не знаят?“, заяви общинският съветник и бивш председател на СОС Георги Георгиев.

„Нещата, които изговарят политиците, имат огромно значение. Ние не можем да разберем хората, които са първа политическа сила в общинския съвет, накъде се опитват да водят не само общинския съвет, а и града.

Това поведение е неприемливо, несериозно, издава тотална липса на подготовка. Може би предварително подготвена сглобка – каквато вече беше направена във Варна.

При избран кандидат на ПП председателят на общинския съвет е на „Възраждане“. Такова нещо ще бъде ли допуснато в дясна София?“, попита той и отново призова Петков, Христов и Атанасов да „си кажат“, защото този цирк не може да продължава по такъв начин“.

“Мога да разбера да политически брак насила. Но да влезем в политически брак насила, а другия да кръшка, това не мога. Не мога да проумея как след изборите БСП стана приемлив партньор. Важно е да имаш гъвкаво тяло, но не е хубаво да имаш гъвкав морал”, каза Томислав Дончев.

Той уточни, че утре няма да подкрепя вота на недоверие към кабинета. “Колкото и да е гнусно, всички опции са по-лоши от тази”, уточни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts