| | | |

Делян Пеевски: Това е вечерта на знаците! Или ще има…

Това е вечерта на знаците.

Това многозначително послание отправи към ПП-ДБ председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски минути след като недостатъчен кворум блокира втория вот на недоверие срещу правителството, оглавявано от акад. Николай Денков.

“Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с “Възраждане и БСП”.

Това не може да се случва“, заяви Пеевски след като по-рано от партията му се присъединиха към подозренията на ГЕРБ, че ПП-ДБ се комбинира с опозицията, за да управлява общински съвети като този във Варна, например.

“Или ще има евроатлантическо мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България – ние в него няма да участваме. Както видяхме и колегите от ГЕРБ няма да участват”, заяви лаконично председателят на ПГ на ДПС..

Минути преди това всички депутати на ДПС и ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала и отказаха да се включат в гласуването на вота на недоверие.

Така БСП, ИТН и “Възраждане” събраха само 66 гласа за свалянето на кабинета.

Те призоваха ГЕРБ и ДПС да се върнат щом имат възражения към министри, но не бяха чути. В крайна сметка опозицията провали кворума и така даде нощ за размисъл на (не)коалицията.

Утре трябва да се проведе окончателното гласуване на вота на недоверие на правителството за несправяне в сектора “Сигурност и отбрана”.

При първото гласуване “за” оставката на кабинета гласуваха 66 народни представители. “Против” се обявиха само от групата на ПП-ДБ с 61 гласа, след като преди това ГЕРБ-СДС и ДПС демонстративно напуснаха залата заради отхвърленото предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за руски петрол.

Поради изискването вотът да се смята за успешен само ако е подкрепен от 121 депутати, решението беше отхвърлено.

Поискано беше прегласуване, но преди това бяха направени две проверки на кворума. Последвалите почивки не бяха достатъчни за събирането му и председателят на НС Росен Желязков закри заседанието.

Утре сагата продължава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts