| | | |

Йоловски: Предприемаме следващи стъпки, за да се подобри процеса по удостоверяване на машините

Решението на Върховния административен съд (ВАС) трябва да бъде изпълнявано, не може да бъде коментирано, така че предприемаме следващите стъпки.

Това каза министърът на електронното управление Александър Йоловски пред журналисти по повод решението на ВАС за машинното гласуване, взето на 30 октомври.

Тогава магистратите отмениха решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и върнаха машините за гласуване на балотажа. В мотивите си съдиите записаха, че липсва надлежно издадено разрешение за удостоверяването на машините.

В случая удостоверяване на съответствието на машините е изрична компетентност на министъра на електронното управление и той не може да я делегира на заместник-министър.

Позоваването на Закона за администрацията, посочен като основание за издаване на заповедта за делегиране, не може да послужи като правно основание за това, написаха от ВАС в мотивите си.

Министър Йоловски, който днес е на изслушване в парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии, заяви, че е поръчал на администрацията на министерството да направи предложения за подобряване на цялостния процес по удостоверяване на съответствието, така че да има много по-добра законова регламентация.

Съвсем законосъобразно, предвид и предходна практика за възлагане на заместник-министър да удостоверява съответствието, така беше подходено, коментира Йоловски.

Министърът отказа да коментира твърденията, че е бил заплашван, дали е разпитван и има ли охрана. Йоловски посочи, че има следствена тайна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts