| | | |

Асен Василев разкри колко е лапнала „Лукойл“ и отсече : Притесненията на Борисов са неоснователни

Финасовият министър Асен Василев коментира ситуацията в държавата в ефира на БНТ.

„От съставянето на правителството, всичко е тежък компромисен вариант, за да се дръпнем напред към Шенген, еврозоната и доходите на хората.

Имахме нормален разговор относно дерогацията. Решението спира парите за Русия и от 1 март спираме дерогацията. Ако бяхме я спрели за 3 дни, българските граждани щяха да са застрашени относно цена на горива, доставки и т.н.

Ако спрем дерогацията от днес за утре и за три дни някой трябва да намери танкери? Танкерите от Близкия изток обикновено пътуват до България за 20 дни?

Ако кажете след три дни спирам вноса, другите 17 дни откъде точно ще дойде?”, попита финансовият министър.

И поясни, че може да се застраши подаването на гориво в страната. Това е посочено в доклади за рисковете, изготвен от експерти и службите.

Асен Василев отрече, че 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през “Лукойл”. “Лукойл” ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която ние не взимаме за българската хазна”, съобщи финансовият министър.

Според него не би трябвало да има притеснения относно Бюджет 2024.

“Има притеснения за бюджета, които не са основателни. Те са заради преноса на руски газ и приходите от това. Махнахме ги”, отсече съпредседателят на ПП.

Асен Василев призна, че има притеснения в Бойко Борисов, които били неоснователни. Те са свързани с таксата от преноса на руска газ. “Затова ги махнахме” – коментира той – намалена е и капиталовата програма, която пак е на рекордни нива – 10 млрд. лв.

Относно събирането на приходите Василев също не вижда нещо нередно, и нещо да куца.

“Приходите вървят много добре. ДДС е нагоре с 18% вътре в страната. Единственото изоставане е за приходи от внос и те в момента наваксват”, обясни той.

“Бакшишите са обложени с данък и в момента, който общо е около 30%, но никой не го плаща. Ако те се обложат само с 10 % данъчните няма да се гонят с ресторантьорите. Това ще изсветли това плащане”, разясни министърът.

Василев каза кога би подал оставка.

“Не съм женен за тази позиция. Ако съм полезен, ще продължа да си върша работата. Ако не – ще си тръгна. Много е важно човек да си тръгне навреме”, каза той.

Финансовият министър коментира ескалацията на напрежението в четвъртък в София.

“Грозни сцени, които показаха две неща. Не е нормално фенове да палят и чупят, а и не е нормално полицаи да бият хора”, каза той.. В основата е решението на БФС да не бъдат допуснати хората на стадиона.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts