| | | |

Здравният министър Асена Сербезова давала разрешения за опити с хиляди хора

Здравният министър проф. Асена Сербезова е покровителствала две фирми по време на продължилото си пет години управление на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) от 2014 до 2018 г., след това като съветник на здравния министър и председател на Българския фармацевтичен съюз, а сега продължава да го прави и като министър, сочат данни от регистри и документи..

Проверяващите институции трябва да се самосезират и извършат необходимите проверки

В качеството си на директор тя е разрешила клинични изпитвания на лекарства върху хиляди хора на фирма с милионни обороти, в която е започнала работа на трудов договор веднага, след като е напуснала агенцията. Тя едновременно е била експерт във фирмата и съветник на здравния министър, като така е прокарвала по-бързо документите за опитите с лекарства.

Сербезова е продължила да работи в компанията и по времето, когато оглави Съюза на фармацевтите. В качеството си на председател, тя е редовен посетител на парламента, здравното министерство и здравната каса, като така е могла да защитава още по-добре интересите на фирмите, в които работи.

През 2020 г. като председател на БФС тя има пет трудови договора – в БФС, като преподавател във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София и в Медицинския университет – Варна и в две фирми – “Комак медикал” и “Кеваро груп”.

Разбира се, договорите са прекратени в момента, в който става министър. Сербезова прехвърля на друг и консултантската си фирма, но си остава преподавател.

Сега, като минисър на здравеопазването, тя настоява държавна болница, чийто пряк началник е, да приеме на територията си още една от дъщерните фирми, на фирмата, за която е работила – “Комак медикал”.

Опитни мишки

“Комак медикал” е една от големите български компании за клинични изпитвания на лекарства върху хора. През 2020 г. приходите й са над 28 млн. лв., а печалбата от това – 1,3 млн. Отделно от това фирмата има собствен частен медицински център, в който извършва изпитанията и който според последния отчет от 2015 г. още тогава е имал приходи от близо 1 млн. лв. годишно.

В допълнение по времето на ГЕРБ “Комак” се настанява в две софийски болници – “Св. Иван Рилски” и “Александровска”, за да ползва тяхната база и да прави опити с пациентите им. Влизането на територията на държавни болници от частни фирми става или с търг и конкурс, или с благословията на техния собственик – Министерството на здравеопазването.

Сега министър все още е Сербезова принципал на държавните болници, които са около 70 на брой и разписва техните големи договори с външни фирми, които искат да се настанят на територията им.

Така болница “Александровска” в София ще сключи договор с фирма “Интернешънъл рисърч нетуърк”, чийто едноличен собственик е собственикът на “Комак”.

Чрез него е предвидено на територията на болницата да бъде построен втори център за изпитвания на “Комак”, защото един вече има или да бъде отделена специална сграда за Център за клинични изпитвания на фирмата, като това по традиция става без какъвто и да било търг или конкурс и то на държавна земя в центъра на София.

Лекарите и персоналът на болницата ще бъдат длъжни да осигуряват участници в изпитванията като внимателно подбират наличните пациенти и се занимават с опитите, като не е предвидено твърдо заплащане за тези задължения на медицинските работници.

Къде е конфликтът

През периода, в който Сербезова е заемала длъжността изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, тя е разрешавала годишно по поне 30-40 клинични изпитвания на лекарства на “Комак”. При нейното управление опитите с хора на “Комак” представляват средно 15% от всички клинични проучвания на лекарства върху хора в България,

След като напуска директорското място, тя почти веднага започва работа в “Комак”, което в този бранш се счита за много силен конфликт на интереси.

По принцип ИАЛ издава разрешенията за тях, а в България с такива изпитвания на хапчета се занимават поне 50 фирми и съществува вероятност някоя от тях да е била ощетена за сметка на любимата фирма на тогавашната директорка. В сектора твърдят, че постовете и контактите на Сербезова след напускането й са й позволявали с пълна сила да подпомага дейността на фирмата, което е проблем за всички останали нейни конкуренти в сектора.

Става въпрос и за много пари – тези фирми плащат на болниците, лекарите и някои от хората, които употребяват проектолекарства над 300 млн. лв. всяка година, а в изпитванията участват хиляди хора и стотици лекари и сестри.

Собственик на фирмата, за която в сектора смятат, че Сербезова е покровителствала, е д-р Милен Врабевски. Той е бизнесмен, меценат, музикант, както и политически деец. От основаването на партията на Бойко Борисов Врабевски е дежурен кандидат за общински съветник в София, името му се спрягаше и за кандидат-президент на последните избори.

Врабевски подкрепя от самото началото кмета на Варна Иван Портних, който го произведе в почетен гражданин на морската столица когато зае градоначалническия пост. Врабевски е и добър политически балансьор – той е в еднакво добри отношения и с Бойко Борисов, и с лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, а видно – и с министърката на промяната.

Встрани от благотворителната дейност, търговските навици на Врабевски са да предава толкова замазани отчети, че Агенцията по вписванията непрекъснато да отказва да ги вписва заради пълна нечетливост. Вероятно, за да не се виждат парите, които влизат по линия на опитите с лекарства.

Квалифицирана печалба

Освен преподавателските договори и този в “Комак” Сербезова започва още една заетост. Тя става квалифицирано лице в “Кеваро груп” на Костадинка Цветкова.

Фирмата на Цветкова е основана през 2018 г., когато има 29 хил. лв. приходи и 9 хил. лв. печалба. През 2020 г. приходите й достигат 327 хил. лв., като почти половината са чиста печалба – 126 хил. лв. В регистъра на ИАЛ фирмата има разрешение за производство на стерилни, нестерилни и биотехнологични лекарствени продукти, място на физически внос, сертифициране на нестерилни лекарствени продукти и лекарствени продукти за клинични изпитвания.

В търговския регистър няма пълна яснота с какво се занимава “Кеваро груп”, но собственичката й Цветкова заема една публична длъжност – основала е и председателства Българската асоциация на квалифицираните лица. Това са специалисти, които освобождават всяка партида лекарства от производство, внос и лекарства за клинични изпитвания и гарантират с подписа си, че всичко с тази партида е наред. Затова те получават солидно заплащане.

Не е ясно дали Сербезова е способствала на тази фирма за безпрепятственото освобождаване на хапчета още от основаването й 2018 година, когато е директор на ИАЛ, но тя влиза във фирмата в началото на 2020 г., малко преди да стане председател на БФС и остава в нея до момента, в който е назначена за министър на здравеопазването. Ясно е, че проверяващите институции трябва да се самосезират и извършат необходимите проверки.

снимка Архив

Similar Posts