| | | |

Денков пак се врътна: Изказвания ме карат да мисля, че МВР отново е тръгнало в грешна посока ВИДЕО

Премиерът Николай Денков отправи призив към вътрешния министър Калин Стоянов и Министерство на вътрешните работи преди началото на заседанието на Министерския съвет.

“Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и протестиращи.

Отново искам да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции,

но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и заради това имат огромна вина за това, което се случи.

Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където трябва осъдени. Това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата.

Огромна част от полицаите изпълниха своя дълг така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример, но и сред тях имаше такива, които превишиха правата си, които използваха насилие, без да е необходимо, затова те също трябва да бъдат разследвани и наказани”, посочи Денков.

Той заяви, че от министъра очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали.

“В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги е предизвикало, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се оаква да очаква да получи.

И от друга страна – по всички сигнали, свързани с насилие от полицаи, искам яснота които са полицаите, как са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са превишили правомощията си, да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР”, посочи премиерът и допълни:

“Налага се да го кажа отново, защото изказванията, които чувам от последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока”.

Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите, това не е бойна зона, каза още той.

Премиерът е категоричен, че е много важно да се дефинира ясна и цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще.

“Нужна е и стратегия за защита на журналиста на терен. Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести”, подчерта той, като уточни, че те трябва да имат съответните опознавателни знаци.

Денков отбеляза, че за да гарантират правата на гражданите за достъп на информация, първо, трябва да гарантират сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития.

Денков заяви, че няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър.

“Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, една или друга личност”, подчерта той.

Министър-председателят отбеляза, че МВР е основна институция във всяка една държава.

“Вие държите властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решения.

Трябва да действаме, първо, самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едва тогава да сочим някой навън, който смятаме, че е виновен, и да знаем, че трябва също така да носим отговорност за координацията между институциите, а не да се опитваме да прехвърляме отговорността една към друга”, призова премиерът.

Денков заключи, че очаква от вътрешния министър тези два доклада, определяйки ги като изключително важни и по отношение на протестиращите, и по отношение на полицаите, и в зависимост от това какво пише в тях, какви мерки са взети, как са наказани виновниците, ще дефинира отношението си и към МВР, и към министъра.

“Получих информация и за сигнал от организацията “Боец” към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет”, съобщи премиерът.

Той обяви, че очаква проверка и за този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts