| | | |

Напрежение! Десислава Танева бясна на Асен Василев: Това е престъпна безотговорност!

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева възрази остро срещу идеята на Асен Василев за продажба на държавна земя.

“Категорично възразявам срещу планираните в рамката на бюджета приходи от продажба на 1/5 от целия останал държавен поземлен фонд или близо 700 000 декара обработваема земеделска земя в размер на 340 млн лева!”, написа депутатът от ГЕРБ – СДС във Фейсбук.

Ето как продължава нейната публикация:

“Сектор Земеделие е в най-трудната ситуация от присъединяването ни в ЕС.

В момент, когато обществения земеделски дебат е как да подобрим достъпа до земеделска земя на младите фермери, как справедливо да се разпределя този останал държавен поземлен фонд между старите фермери; как с предимство да се ползват животните с цел изхранване,

е престъпно безотговорно да решиш да го продадеш, да не говорим, че и с компенсаторки в голямата си част!

Купувачите няма да са земеделските производители, или може би 10-ина големи фермери биха могли да си го позволят, а опeратори с инвестиционна цел, които за пореден път ще вдигнат размера на исканите ренти.

И вместо Държавата да мисли как допълнително да подкрепи сектора, защото в рамката е предвидено близо 50% от подпомагането през 2023 г., тя решава и да увеличи разходите на фермерите за ползваната земя и да ограничи още достъпа до нея.

Дори не може да се коментира подобно отношение!

За съжаление по време на изслушването в сряда в Комисията по земеделие, храни и гори, това намерение не беше докладвано, а нямаше предварително изпратени материали.

В предстоящия дебат за Бюджета ще отстояваме този планиран приход да отпадне.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts