| | | |

“Възраждане” дава Асен Василев на прокуратурата: Министърът се готви да извърши национално предателство

“Възраждане” сезира прокуратурата срещу Асен Василев след като стана ясно, че той решил да продаде 700 000 дка от държавния поземлен фонд. Цената им е 340 млн. лева – сума, която е заложена в приходната част на бюджета.

Ето пълната позиция на “Възраждане” до медиите

Днес стана ясно, че за да осигури приходната част на Бюджет 2024 г., министърът на финансите Асен Василев възнамерява да пусне за продажба чрез поименни компенсационни бонове, близо 700 000 декара земи от Държавния поземлен фонд.

Това е близо 1/5 от земята, която стопанисва Министерство на земеделието и храните.

Това е земеделската земя, чрез която се оземляват малките земеделски производители, това са пасищата, мерите и ливадите, които ползват българските животновъди, това е земята, чрез която се компенсират земеделските производители, поставени в неравностойно положение, спрямо големите такива в условията на монопол.

Ние от “Възраждане” категорично възразяваме срещу това намерение на Асен Василев и напомняме, че в Конституцията на Република България е записано следното:

Чл. 18. (6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.

Чл. 21. (1) Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото.

В този смисъл заявяваме и нашата официална позиция по темата, а именно – че министерство на финансите, в лицето на министър Асен Василев се готви да извърши нарушение на Конституцията на Република България и поредното национално предателство.

Съгласно чл.35, ал.4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи:

„Участници в търговете за земеделски земи от държавния поземлен фонд могат да бъдат единствено притежатели на поименни компенсационни бонове, на компенсаторни записи и на жилищни компенсаторни записи.“

Всички ние си спомняме как се получаваха и колко струваха навремето поименните компенсаторни бонове. Освен това тези бонове могат да се търгуват без ограничения.

Тук остава отворен въпроса, някой знаел ли е предварително за намеренията на министъра на финансите. Имало ли е засилено търсене на такива бонове в последните няколко месеца?

Това са важни въпроси, на които трябва да се отговори.

Защото съгласно ал.5 на същия този член 35 се казва, че едва четиридесет на сто от предложената цена в търговете за земеделски земи от държавния поземлен фонд се заплащат от спечелилия участник с парични средства – останалите 60% от цената се изплаща, именно с такива поименни компенсационни бонове.

Това означава, че под предлог в Бюджет 2024 да се заложи един изкуствен 3 процентен дефицит, ще се даде възможност определени лица да закупят за жълти стотинки една пета от Държавния поземлен фонд на България.

Ние от “Възраждане” се обявяваме категорично против това намерение и ще сезираме отговорните институции, в това число и Прокуратурата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts