| | | | |

Районен кмет от ДБ днес се хвали с метрото, а по-рано не подкрепи финансирането му

Общинският съветник от ГЕРБ – СДС Георги Георгиев коментира във Фейсбук първата копка на новия участък от метрополитена.

снимка: Георги Георгиев фейсбук

“Днес започна изграждането на столичното метро от Военна академия през „Слатина” и „Гео Милев” до бул. “Цариградско шосе“. Общо 6 километра и 6 нови станции ще бъдат на разположение на софиянци след завършване на строителството”, посочи той.

Георгиев припомни спънките, които е правило пред финансирането на проекта правителството на “Продължаваме промяната”.

“Всичко това се случи въпреки наказателната акция на правителството на “Продължаваме промяната”, които отрязаха финансирането на метрото за Слатина от Плана за възстановяване и устойчивост.

И въпреки отказа на колеги от групата на Демократична България в СОС да гласуват с нас финансирането на метрото през март, 2022 г.

Все пак и без техните гласове успяхме да приемем Решение 169 от 24.03.2022 за дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка”, написа във Фейсбук Георги Георгиев.

Пусна и видео, в което казва: “Успяхме със собствени сили да гарантираме развитието на проекта, за да може наследникът на г-жа Фандъкова във втората седмица от мандата си да прави първи копки!”

Ето и целия пост на Георгиев във Фейсбук:

Днес започна изграждането на столичното метро от Военна академия през „Слатина” и „Гео Милев” до бул. “Цариградско шосе“. Общо 6 километра и 6 нови станции ще бъдат на разположение на софиянци след завършване на строителството.

С г-жа Фандъкова и колегите ми съветници от ГЕРБ-СДС водихме тежки битки за осъществяването на този проект.

Разширението на метрото е изключително важно за града, затова в миналия общински съвет взехме всички необходими градоустройствени решения и намерихме финансиране, за да може 75 000 софиянци да ползват новата част от Линия 3.

Благодаря и на главния архитект Здравко Здравков за усилията и активната работа.

Всичко това се случи въпреки наказателната акция на правителството на “Продължаваме промяната”, които отрязаха финансирането на метрото за Слатина от Плана за възстановяване и устойчивост.

И въпреки отказа на колеги от групата на Демократична България в СОС да гласуват с нас финансирането на метрото през март, 2022 г.

Все пак и без техните гласове успяхме да приемем Решение 169 от 24.03.2022 за дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка.

Затова днес ме учуди да се хвали с проекта ни техният съпартиец – кметът на “Слатина” Георги Илиев, който не защити метрото в съвета при гласуването на финансирането.

Нито пред държавата, когато ни отхвърлиха исканията. Но това са незначителни когнитивни дисонанси на фона на големите ни приоритети – развитието на София.

Успяхме със собствени сили и привлечено финансиране да гарантираме изпълнението на проекта, за да може наследникът на г-жа Йорданка Фандъкова да прави първи копки само две седмици след встъпването си в длъжност.

Не заради “копките” като управленско постижение, а в името на гражданите.

Новият участък е с дължина 6 километра и ще има 6 метростанции. Той ще минава през ж.к. „Слатина” и достига до бул. „Цариградско шосе” при Окръжна болница.

На добър час на строителите, инжинерите, проектантите и на екипа на общинското дружество “Метрополитен” ЕАД.

Първата копка днес се състоя на бъдещата станция 5 на бул. „Асен Йорданов“ (срещу зала „Арена София“).

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Георги Илиев, кмет на :Слатина” снимка: Архив

Similar Posts