| | | |

Самолетът на Лавров кацна в Скопие, но заобиколи България

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където от 30 ноември до 1 декември ще се проведе заседание на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава “Интерфакс”.

В Скопие започна среща на външните министрите на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Руският първи дипломат Сергей Лавров ще кацне в столицата на Северна Македония около полунощ.

ТАСС допълва, че дължината на маршрута на министерския самолет е била около 4 хиляди км, а пътуването е продължило повече от пет часа.

Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България.

Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално:

“Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката.

Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС.”

Захарова съобщи по-рано, че руското външно министерство е получило редица заявки за двустранни срещи, като в програмата на министъра са предвидени както многостранни, така и двустранни събития.

По време на брифинг предния ден официалният представител на руското външно министерство отбеляза, че САЩ и някои държави от ОССЕ “правят всичко, за да попречат на нормалното участие” на Русия в организацията, но Москва прави всичко необходимо за изграждане на работа в Министерския съвет “по конструктивен начин”.

Участието на Лавров вече предизвика разногласия.

Припомняме, че Украйна, Латвия, Литва и Естония по-рано обявиха, че няма да участват, ако Лавров участва в него.

Както каза пред репортери заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, това решение по никакъв начин няма да повлияе на съдбата на организацията.

Не се предвижда двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, чийто самолет получи разрешение да прелети през територията на България на път за Скопие.

Това заяви във вторник вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел.

“Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие. София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията.”, каза Габриел.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts