| | | |

СОС с трети опит да си избере председател. Нулева е вероятността това да е Борис Бонев НА ЖИВО

Столичният общински съвет се събира извънредно в четвъртък преди обяд. Известно е, че след първото и второто заседание местните парламентаристи не успяха да изберат свой председател.

Основен претендент за поста е Борис Бонев от ПП-ДБ-СС, но той трябва да събере най-малко 31 гласа “за”. И на двете заседания до момента станахме свидетели на напълно идентични резултати.

Четири кандидатури в началото, от които до балотаж и в двата случая достигнаха Борис Бонев от ПП-ДБ-СС и Диана Тонова от БСП.

Красимир Гълъбов от “Възраждане” и Пламен Данаилов от “Има такъв народ” отпаднаха от битката за председател, след първото гласуване и в двата случая.

Групата на ГЕРБ-СДС досега не е участвала в гласуването.

Ако Борис Бонев не успее да събере подкрепа и в следващите гласувания, председател на СОС по-вероятно ще стане представител на друга група и така кметът Васил Терзиев ще работи с опозиция, която е водеща в съвета.

Самият Бонев продължава да отхвърля подкрепа от ГЕРБ. Групата им все пак беше поканена на разговори от кмета, но не се отзова.

По неофициална информация Бонев и групата са разчитали, че ще могат по-лесно да получат подкрепа от БСП.

В предишния местен парламент и той, и те като представители в опозиция са имали съвпадащи позиции и гласувания срещу решения на ГЕРБ. БСП обаче засега не отстъпват.

От ГЕРБ-СДС също се обявяват против номинацията на Борис Бонев за поста, но и не казват дали биха подкрепили друга кандидатура на “Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София)”.

Бонев пък отказва подкрепа от ГЕРБ. Затова сред съветници се коментира, че ако се стигне до някаква форма на софийска “сглобка”, е възможно групата на “Спаси София” да се отцепи от обединението и да е в опозиция.

Те имат 8 съветници и така най-голямата група ще остане с 15, следвана от ГЕРБ с 14. Това ще засили още повече фрагментацията в общинския съвет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts