| | | | |

Асен Василев и Кирил Петков – какви се падат те на лъжата? Единият я нормализира, а другият я извисява до изкуство

Когато Кирил Петков стъпи на политическата сцена, той го направи с лъжа.

Да, в крайна сметка конституционният съд не му наложи наказание за канадското гражданство, но фактите са факти – Кирил Петков имаше канадско гражданство, подписа документ, в който се заклева, че няма, след което лъга гражданите дълго време, че няма гражданство.

снимка: Архив

Това пише Виктория Пенева в материал, публикуван от Труд бг.

След време самият той си призна, че всъщност има канадско гражданство.

Следващите месеци и години се нагледахме как Кирил Петков лъже отново и отново. До ден днешен това се случва редовно.

Да кажем, че всички намираме извинение за него, все пак виждаме умствените му способности и на този етап мисля, че дори неговите фенове не очакват кой знае какво от Петков.

По-опасното е, че когато той започна да лъже, у него беше една огромна социална енергия и надежда за промяна. Обезверени от експеримента със Слави, хората търсеха нещо ново и правителството на Петков, каквото и да си кажем, дойде с плахата надежда за промяна.

Така че лъжите му бяха непрекъснато оправдавани, постоянно обяснявани като необходими. Спомняте ли си как лъжеха, че няма оръжия към Украйна, след което се оказа, че сме изпращали тонове въображение? Независимо дали го подкрепяте или не, лъжата беше факт.

И те тогава се оправдаха, че само с лъжата са могли да запазят коалицията с БСП.

Всичко това се случи и след ковид пандемията, когато сякаш истината стана второстепенно след идеологията.

Киро обаче не е проблем. Той е нещо, което дори собствените му избиратели просто търпят. А лъжите му са толкова нескопосани и поднесени с липса на мисъл, че няма как да увлекат завинаги хората. Знае се, че лъже.

Асен Василев е друга работа. Никой не може да отрече, че той е особено умен. Така че когато той излъга, че не се планира продажба на държавни земи, лъжата му се превърна в нещо много опасно. В малко или много истина за неговите последователи.

Принципът беше много прост – ИТН, Радев и други заговориха как Асен Василев планира да продаде държавни земи.

Василев излезе и каза, че няма такова нещо в бюджета за 2024 година. Той беше напълно прав – ако се отвори бюджета, подобна идея не фигурира.

Това бе достатъчно за тези, които им осигуряват медийния комфорт и Василев излезе начело. Не само това, ами той така увъртя лъжата, че взе дни да се разплете – оказа се, че това е в бюджета на Министерството на земеделието и не е 2024 година, а е 2025 година.

Не само това, ами все още е обект на обсъждане. Докато се изясни и се влезе в обяснителен режим, гражданите вече бяха загубили интерес.

Никой няма да се занимава с точните детайли на кой закон и кой бюджет е. Нито с това на какъв етап е. А след като вече сме го нищили този казус, ако се стигне пак до него ще има сериозна липса на интерес.

Ето как и Лорер се научи за лъжата – след като каза, че Делян Пеевски се променя за добро, той просто реши да излъже, че сякаш е бил изманипулиран от медиите. “Заглавието не отговаря на казаното от мен”.

А всъщност, Лорер абсолютно в прав текст заявява, във видеото от бТВ: “Делян Пеевски се променя за добро”.

Лорер просто знае, че поддръжниците му няма да отидат, да намерят точния клип, да изгледат 20 минути от него и да намерят точното изказване, което е казал. И така една напълно нагла и откровена лъжа минава, отново.

Василев се учи от най-добрите. От Демократичната партия в САЩ тръгна тази идея за институционализиране и ползване на лъжата като оръжие.

Когато ти оплетеш един казус в лъжи и го усложниш сериозно, никой обикновен човек няма да се занимава да го разплита. Така Доналд Тръмп беше расист, без да е казвал никога нещо расистко.

Така икономиката на САЩ растеше рекордно бързо и задминаваше Европа, но медиите бяха убедили много хора, че върви надолу.

Стига се до това Тръмп вече да ходи по телевизиите с принтирани данни и факти, ако репортер го допита да си ги извади от джоба да цитира директно.

Когато ни залива информация от социалните мрежи, да се удави една истина е много лесно. А принципът е много прост – не трябва да убедиш хората в лъжата. Просто трябва да усложниш истината до толкова, че да им доскучае.

Опасността от това е обща. Тя не е свързана с ПП, нито с Асен Василев, нито с Кирил Петков, нито с Даниел Лорер. Когато лъжата се нормализира и се установят тези принципи да се губи интереса на хората с цел да мине някоя лъжа, щетата е за целия народ.

Днес ще борави с нея Асен Василев, утре може някой дори да го ползва за добро и да прокарва необходими, но непопулярни решения.

Но рано или късно, по-скоро рано, някой ще ползва това ново оръжие, тази способност да се лъже, за да се облагодетелства.

Дали ще е с продажбата на земята на България, за която са давали живота си милиони храбри българи, дали с нещо друго.

Както с всички други вредни практики, които виждаме от Запад и тепърва прииждат при нас, имаме шанс да я спрем преди да се случи.

Нулево търпение на лъжите, обаче, изисква сериозно усилие от народа. Поне е нужен скептицизъм и негативно отношение към медиите и политиците, а той е в изобилие при българите.

Така че надежда – има.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts