| | | |

Професор Чорбанов за жестоко убитата си племенница: Притеснително е, че това се случва след смъртта ѝ

Споменавал съм го и друг път, но не се обърна много внимание. Домашното насилие е многопластов процес с многопластови хора. Закона няма как да спре само един тип домашни насилници.

Това мнение изрази в студиото на „Събуди се” по Нова тв професор Андрей Чорбанов, депутат от ИТН

Това са психопатите. Те нямат изяви преди това, предистория, симптоми. Насилникът просто в един момент прави това, което е решил да прави. В случая човек с висше и престижна работа и висока заплата удуши жена си.

Така коментира депутатът от ИТН професор Андрей Чорбанов случая с насилието срещу Дебора в Стара Загора и убитата от съпруга си Евгения, чието тяло след умъртвяването бе нарязано и натъпкано в куфар.

Припомняме, че наскоро Чорбанов написа в социалните мрежи, че въпросната Евгения е негова племенница.

Трябва да има промяна в законите, но трябва да бъдат спазвани и упражнявани тези, които са налични.

Притеснително е за мен, че участник в събитието е и бащата на убиеца, който се разхожда на свобода между нас. Синът е в ареста, тече дело. Но самият факт, че съучастник в такова тежко престъпление е навън…

Това не е кокошкарска проява. Това събитие е планувано, има заблуждаване на органите. И с всичките усложнения, които може да произтекат от това дело, този човек се разхожда на свобода”, каза още Чорбанов.

Надявам се, че ще има справедливост, подчерта той.

По думите му, депутатите в Народното събрание са се концентрирали твърде много върху убийствата на пътя, но едно убийство от непредпазливост не може да бъде приравнявано на 100% с един класически убиец, който е планувал такова действие и е направил всичко, за да го укрие от властите.

Изпитвам ужас от факта, че превенция на такива престъпления почти не може да има, добави той.

“В момента обществото натрупа много енергия и в случая в Стара Загора бе капката, която преля чашата. Но фактът, че от публични личности се описват толкова много случаи и обществото не е реагирало….

Дали никой не е знаел за това? Отприщи се тази енергия изведнъж и хората се почувстваха свободни да споделят.

По нашите географски ширини е прието тези неща да се случват в затворен кръг. Така наречения израз у нас “Ами какво ще си помислят съседите”. Това не трябва да го има”, каза още депутатът от ИТН.

Според него обаче реакцията на управляващите на скорошните случаи на домашно насилие, включително и този в Стара Загора, е изключително популистка.

“Само преди месец внесохме наш вариант на Закона за домашното насилие, но той беше абсолютно неглижиран. Той бе отхвърлен с всичките му казуси. В момента управляващите взимат тези казуси и ги поставят в закона под натиска на обществото. Това е доста популистко”, каза той.

“Заместването на съвместно съжителство с интимни отношения не трябва да се прави. Защото след определена възраст има хора със съвместно съжителство, но без интимни отношения”, каза още Чорбанов.

“Факт е, че в съвременното общество много голяма част от двойките живеят на различни адреси, но имат интимни отношения.

Оказва се, че повечето случаи на насилие са именно в тези двойки. Това трябва да се регламентира. Интимната връзка предполага някаква демонстрация, а когато двойката живее на различни адреси това не се вижда”, обясни Чорбанов

“Оказва се, че жертвата не е подала сигнал в полицията и веднага отпада този казус и това става просто убийство. Това е момент, който трябва да се разгледа много внимателно. Трябва много точно да се дефинират правилата, задължително ли е жертвата да подаде пет сигнала?”, каза още той.

“В нашия закон превантивната част бе много по силна. Ние трябва да се огледаме в нашето общество, какво е това, което стимулира младите, какъв е примера, на който се подаржава, музикалните клипове, филмите с насилие.

Един е голям човек да гледа филми с насилие, друго е те да се гледат от подрастващи. Този тип мъже с визия, поведение се пропагандираше с години, още повече, че младите дами харесват лоши момчета”, каза още Чорбанов.

Чорбанов също разкри, че имам трима сина – на 19, 22 и 29 години.

“Уча ги към уважение към порядките. Ако човек уважава достатъчно себе си, няма да си позволи да има такова отношение към по-слабите, към жените. Ако нещо не ви харесва във връзката с една жена или мъж просто човек трябва да си тръгне”, каза той.

Връщайки се на случая с Дебора в Стара Загора, Чорбанов каза, че “не е ясно до колко е сработил механизма като съдебна система”.

“Дори в работещия закон има достатъчно неща, които могат да бъдат направени в този процес. Виждаме в този случай, че не потърпевшата се е оплакала в полицията, жалбата е подадена от друг човек.

Този страх , който се е натрупвал в обществото, е причината такъв тип хора, насилници да се чувстват безнаказано”, обясни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts