| | | |

Спецов лъже и маже: Когато продадох фирмата си, нямаше задължения. Асен Василев никога…

НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали, без да раздава награди.

Румен Спецов коментира знакови проверки на известни личности.

В интервю за Нова тв той обяви, че завърналият се от Дубай и намиращ се под домашен арест бизнесмен Васил Божков, както и неговите дружества са платили всички задължения и били чисти пред НАП.

Спецов обяви и, че е приключило всичко по проверките по “Барселонагейтт” като имало установени задължени лица, които били обложени.

Било установено само едно лице, което имало статут в друга държава, която била информирана от българската НАП за намереното. На въпрос дали става дума за чужденец, Спецов отново отговори, че лицето имало статут в друга страна, където следва да се събере дължимото.

Шефът на НАП обяви за приключени проверките на доходи и имоти на българи в Гърция и Дубай, като в голяма част от случаите всичко съответствало и било чисто.

Страхотна новина е, че има българи с легални доходи, с които да си позволят имоти в чужди държави, лошата новина е, че тези доходи не са инвестирани в България, коментира Румен Спецов. Иначе данъчните били длъжни да направят тази проверка, за да защитят обществения интерес и да са сигурни, че го правят, въпреки че тя не е довела до сериозен приход към бюджета на държавата.

Проблеми имало само при 3 от общо 2000 проверки за Гърция. От думите на Спецов за Дубай пък излезе, че няма никакъв проблем.

Обяви, че НАП ще провери цялата финансова дейност на БФС. „Очаквам всичко да е наред, когато приключат проверките НАП ще изнесе данните”, уточни той.

“Лукойл” – също така не дължи нищо и си плаща редовно данъците. “Лукойл” непрекъснато е проверяван, а ревизионната дейност е съсредоточена върху това да установи дали има несъответствие в декларираното. Румен Спецов отказа обаче да отговори дали има много ревизионни актове на НАП, които да са оспорени от компанията и да падат в съда.

Шефът на НАП защити предлаганите данъчни мерки, известни като “донос-бонус” и “не плащам без касова бележка”.

От началото на годината са получени над 4500 сигнала за различни нарушения – от неиздаване на фактури и касови бележки, до неотчитане на доходи от на наеми, данъци и т.н. Така шефът на НАП обясни необходимостта от мярката “бонус-донос”, която бе отхвърлена от парламента.

Спецов обясни, че мярката “ако не получиш касова бележка, не плащаш”, съществува в Гърция и в Румъния е въведена от 10 г.

Той е категоричен, че тези мерки спомагат да се изсветлява икономиката. Същият ефект би трябвало да има и облагането на бакшиша.

Спецов коментира и новината през седмицата, че Националната агенция за приходите продаде на търг първите автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи – за тези изпълнителният директор на агенцията се надява не да растат, а да намаляват.

През седмицата Националната агенция за приходите продаде на търг първите автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи – за тези изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов се надява не да растат, а да намаляват.

“Надявам се да има ефект от търговете на коли, отнети от пияни или дрогирани шофьори. Защото това, което се случва по пътищата е недопустимо”, посочи той.

И допълни: “Вътрешното ми желание не е за търга. Въпросът е в рестриктивните мерки, които се предприемат срещу тези шофьори”.

По думите му той се надява, след като се продават първите автомобили, останалите шофьори “да проявяват повече внимание”. “Ако не ще продължим. Това ни е вменено като задължение по закон”, категоричен е изпълнителният директор на НАП.

Спецов обясни, че фирмата, която е имал, не е продадена със задължения, те са се появили на по-късен етап. „Когато продадох фирмата, тя нямаше задължения”, каза Спецов.

Той подчерта, че НАП не изпълнява политически поръчки. „Никога Асен Василев не ми се обаждал, за да ми дава указания кого да проверявам”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts