| | | |

Ден преди да се разпусне: 49-ият парламент ще опита да отстрани председателя Росен Желязков

Депутатите решават дали да отстранят Росен Желязков от председателското място на 49-ото Народно събрание само ден преди то да се разпусне за предизборна ваканция.

Така, дори и да бъде гласувано преждевременното му отстраняване от поста, на него му остават да председателства само още броени часове, тъй като депутатите няма да заседават повече до изборите “2 в 1”.

Неговата оставка беше поискана заради цялостното му поведение първо от “Възраждане”, а после искане беше внесено с подписите на ПП-ДБ и БСП.

Желязков е укоряван за системно неизпълнение на законодателната програма.

Според парламентарния правилник предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му.

Правилникът предвижда, че председателят и заместник-председателите на парламента могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители,

когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност.

Това беше мотивът на ПП-ДБ и БСП.

Аргументът на “Възраждане” да иска свалянето на Желязков от най-високото място на парламентарната трибуна бе, че

той не допусна за разглеждане в залата темата за вота на недоверие към служебното правителство. Според Росен Желязков то не е в синхрон с Конституцията.

Предложението за предсрочно освобождаване се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на председателя на НС да бъде изслушан.

То е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

Хипотетично, ако “вотът на недоверие” спрямо парламентарния председател бъде подкрепен от всички народни представители от трите формации, то те биха събрали 120 гласа, докато ГЕРБ и ДПС – 105, ако обаче никой не отсъства от пленарната зала.

Все още не е ясно как биха гласували от “Има такъв народ”.

От ГЕРБ и ДПС не изразиха особено притеснение от инициативата на довчерашните си партньори и част от опозицията, тъй като на 49-ия парламент му остават броени часове.

Бойко Борисов го определи като емоционален изблик, а Делян Пеевски видя израз на популизъм.

Източник dir.bg

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts