| | | |

Напрежение! Денков размаха пръст на ГЕРБ: Работа на депутатите е да приеме бюджета и законите, а не да гледа кой…

Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица. Той беше много ясен, че има притеснителни твърдения. Това беше въпрос на време и процедура да се вземе решение.

Това коментира пред журналисти премиерът акад. Николай Денков по повод освобождаването на директора на „Пирогов“.

По повод бойкота от страна на ГЕРБ-СДС той заяви:

„Нека да обърне внимание, че това е изцяло в неговите правомощия (на здравния министър – бел. ред.). Аз малко съм изненадан от тази агресивна реакция.

Работа на Народно събрание е да приеме бюджета и законите. Ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, имаме проблем“.

„Има начини, ако искат те да се намесят в този процес, да извикат министъра, в комисия, да го изслушат. Но не е това начинът – да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министър“, подчерта Денков.

Той отрече да е поемал ангажимент към ГЕРБ да не освобождава директора на “Пирогов”.

Денков каза, че не се е намесвал в решението на здравния министър:

„Аз съм информиран. Не съм му казал да го прави, но не мога да го спра, защото ще излезе, че му въздействам върху работата“.

Премиерът заяви, че очаква от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да защити позицията, която е изложил, да я представи пред народните представители и обществеността.

Денков посочи още, че е виждал доклада за болница „Пирогов“.

„Виждам сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава. Това са процедури. Това нито се случва за първи път, нито ще е за последен“, каза той.

По отношение на обявеното от Делян Добрев предложение за отпадане на дерогацията за руски петрол, което ще бъде внесено утре, той каза:

“Очевидно г-н Добрев не го интересува възможността да има рискове. Аз вчера гледах цените по бензиностанциите, те са по-ниски, отколкото преди 1-2 месеца. Ако някой иска да си играе с рисковете, това е тяхно право на Народното събрание, но след това ще си носи отговорността”.

Денков коментира намерението на “Локойл” да изтеглят активите си у нас:

“Не мисля, че това е проблемът. Проблемът е ще има ли неруски петрол, с който те да могат да работят спокойно. Ако се вдигнат цените на горивата, това ще бъде именно от затруднения в доставките – това, което се опитваме да избегнем, за да направим плавен преход”.

Премиерът каза, че има интереси от различни страни за покупка на “Лукойл”.

“Това, което ме притеснява, е да не се окажат опити да се наруши работата на “Лукойл”, за да му намали цената. Не мога да изключа такава възможност”.

“Лукойл” казва, че може би ще продаде. Асен Василев по някаква причина го казва. И след време се появява официално съобщение. По никакъв начин едно изказване на Асен Василев не може да предизвика продажбата на “Лукойл”. Няма такава връзка”, обясни той.

Попитан от какви кръгове биха дошли действия за намаляване цената на “Лукойл”, той отговори: “Това не мога да кажа. Гледайте действията на различните хора”.

“Да се използва бюджетът като заложник, който има отношение към абсолютно всеки един човек в тази държава, по отношение на едно персонално назначение, това е напълно неприемливо”, подчерта премиерът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts