| | | |

Вигенин изригна: Това е гавра! Повече няма да видим фигурите от Паметника на Съветската армия

Повече няма да видим фигурите от Паметника на Съветската армия, ще бъдат нарязани на парчета. Лъжат ни, че ще ги възстановяват.

Това каза зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в “Още от деня” по БНТ.

Случилото се със Свиленски днес по-скоро може да се нарече опит за насилие. Абсолютно ненужно действие е това, което наблюдаваме Паметника на съветската армия. Това показва начин, по който действа властта. Ние се опитахме да спрем тази гавра с историята.

“Положихме много усилия да спрем тази гавра с историята на България. В момента незаконно се демонтират фигурите от монумента. Входирахме искове в Административния съд, в Софийския градски съд, чакаме произнасяне.

В момента цялата тази инсталация с крана, с оградата и скелето, това е незаконно. Има изисквания, когато такива неща трябва да се случат – трябва да има мерки за обезопасяване, които не са взети”, подчерта Вигенин.

Той обясни какво е станало на срещата, която БСП поиска с премиера за съдбата на монумента.

“Премиерът се опита да отхвърли от себе си отговорността, разбира се подкрепил е демонтирането на паметника.

Това е нарязване, а не демонтиране. Кранът, който е инсталиран там не може по адекватен начин да вдигне фигурите. Няма план къде да отидат тези фигури. Те се нарязват и никога повече няма да ги видим. Лъжат ни, че ще ги възстановяват”, разказа Кристиан Вигенин.

„БСП винаги е била принципна партия и никога не се е вълнувала какво би спечелила, а да погледнем на историята през призмата, която тя ни дава. БСП гледа по различен начин на историята.

За нас е важно да пазим уроците на историята и този паметник е част от нашата история. Той ни припомня какво се е случило. Това е опит да направим така, че да съхрани спомена, за да не се повтаря историята“, подчерта Вигенин.

„Не знам по какъв начин един паметник проектира руското влияние в България. Той е монтиран 1954 година“, каза още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts