| | | |

Почна се! Флекс реже Паметника на Съветската армия, хвърчат искри СНИМКИ

Около 18.00 часа тази вечер започна рязането с флекс на най-високата фигура на Паметника на Съветската армия, предаде БНТ.

Техника беше монтирана тази сутрин на фона на протести, съпроводени със страсти, крайни политически оценки и коментари.

снимка: БНТ


Блокада на Орлов мост, полицейски кордон, ранен депутат от БСП, шествия в защита. Всичко това в пряк сблъсък с оценката, възложена от областната управа, че паметникът е опасен и е необходима спешната му реставрация.

снимка: БНТ

От рано тази сутрин започна демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия. На място вече има кран, с който фигурите ще бъдат премахнати на етапи, защото са опасни за минаващите.

“От 70 години този паметник никога не е реставриран. Ние възложихме това обследване и резултатите показаха, че в резултат на времето са се получили сериозни пукнатини във фигурите”, каза Вяра Тодева, областен управител на София.

Експертното становище е изготвено от скулптора Марин Марков.

“Има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. Когато е монтиран е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала”, коментира Марков.

След обществена поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се след това фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, ако пространството там позволява това.

“Възраждане” се заканиха, че ще предприемат всички мерки, включително и на ръба на закона, за да запазят Паметника на Съветската армия на мястото, на което е. Ще сезират и прокуратурата, защото имат съмнения, че длъжностните не са спазили закона и вършат всичко скрито за широката общественост.

“Това, което става, е, че възстановяваме фашизма в България, защото за една група хора този паметник символизира някаква черна страница от историята на България, само че в край сметка той символизира победата над фашизма, това е концепцията на самия паметник”, каза Деян Николов – общински съветник “Възраждане”.

Всеки паметник е частица от историята на България и трябва да се пази, настояват от БСП. Корнелия Нинова призова демонтажът да спре, защото тази тема само разделя обществото.

“Разрушавайки паметници, рушите историята на България. Ние сме за това всички паметници да се запазят, да се изучава историята такава, каквато е била”, смята Корнелия Нинова – председател на ПГ на “БСП за България”.

БСП и “Възраждане” обявиха, че ще внесат предложение за провеждане на референдум, на който хората да решат каква да е съдбата на Паметника на Съветската армия.

По-късно представители на БСП се срещнаха с премиера по тяхно настояване, поискали са да спре демонтажа.

Според тях Денков не е бил наясно с темата. Поел е ангажимент да говори с областния управител на София.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук
снимка: БНТ

Similar Posts