| | |

Настимир Ананиев загуби дело срещу Слави Трифонов

Настимир Ананиев обвинява г-н Трифонов, че в профила си във Фейсбук е публикувал, на 12.01.2023 г., видео материал, чрез който умишлено е увредил името, честта и достойнството му, публично, чрез разпространение и като представител на обществеността – народен представител в 47-ото Народно събрание с изявлението :

„…а Настимир Ананиев, .. днеска излезе, че тая банка на криптовалута „NEXO“, която се разследва от седем или от колко там американски щата са скочили, че това е една пирамида на криптовалута.

Става въпрос за едни деветдесет и колко милиарда, от които тия, които са основните играчи, са ги гафнали тия там един милиард и четиристотин милиона.

Настимир Ананиев има общи свързани фирми“, като последното инкриминира като клевета под формата на позорно обстоятелство така : “Настимир Ананиев има общи свързани фирми с „NEXO“.

По делото беше разпитан като свидетел на тъжителя Антон Тонев – депутат в 47-ото Народно събрание, което прекратява дейността си на 02.08.2021 г.

Проверката ми установи, че нито заседание не е проведено на 12.01.2023 г., нито той е депутат в 48 или 49-ото Народно събрание.

Освен това твърди, че изявлението на г-н Трифонов го обвинява в съучастие, престъпна свързаност с неосъждани лица по публични обвинения във финансови злоупотреби в особено големи размери.

За да докаже вреди, невярно твърди, че помни деня на публикацията на Слави Трифонов, защото и след заседанието на 12.01.2023 г. двамата седнали в заведение и телефонът му непрекъснато давал сигнал за търсене или съобщение.

Като научил за видеото на Слави, вдигнал кръвно, той като лекар му премерил пулса – 100/90 и му казал, че има опасност от инсулт или инфаркт.

Свидетелката Ева Костова пък възприела смисъла на видеото във социалната мрежа, че Ананиев се занимава с криптовалута, че е свързан по някакъв начин с „NEXO“ и злоупотреби. В нейно присъствие непознат минувач му казал „Криптомире“.

Адв. Георгиев от кантората на Радостин Василев поддържа обвинението и поиска съдът да признае вината и осъди г-н Трифонов за клевета за престъпление по чл. 148 ал. 1 т.1 , 2 и 3 вр. ал. 2 и във вр.чл. 147 ал. 1 от НК – квалифицирана клевета.

Наказанието е от 3000 до 10000 лева в полза на държавата и обществено порицание.

Аз поисках да бъде изцяло оправдан по повдигнато обвинение, защото е несъставомерно – клеветата трябва да е недвусмилена, ясна и да не изисква интерпретация и субективно възприятие, като се позовах на разнопосочните показания на свидетелите и твърденията в частната тъжба, на съдебната практика и решение на Конституционния съд и

че на 26.11.2021 г. г-н Ананиев прехвърля дяловете си във “Форест Капиталс”, т.е. 6 дни преди тържественото откриване на 47-ото НС и че изреченото от г-н Трифонов е допълнено неправомерно и с цел да обслужи делото и процесуалното средство на тъжителя срещу Слави Трифонов.

Съдът прочете присъдата си днес – след работно време, а именно:

Признава Станислав Тодоров Трифонов за невиновен да е извършил престъплението и го оправдава.

Отхвърля предявения граждански иск за неимуществени вреди като недоказан и неоснователен.

Осъжда Ананиев да заплати на Трифонов направените съдебни разноски и държавните такси по производството.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts