| | | | |

FT: Унгария с ултиматум към България – вето за Шенген или отмяна на таксата върху руския газ

България обяви, че ще премахне данъка върху преноса на руския газ, преминаващ транзитно през територията й, след като Унгария е заплашила да блокира кандидатурата й за присъединяване към Шенгенското пространство, разкрива британският вестник The Financial Times.

Румъния и България чакат повече от десетилетие в опити да получат единодушно одобрение от страните от Европейския съюз за членство в Шенген и усилията им наскоро бяха подновени, след като Австрия обяви готовност да отмени ветото си в замяна на изпълнението на други искания, свързани с миграцията.

“Но в понеделник Будапеща постави ултиматум за газта на среща на служители на ЕС в Брюксел“, пише изданието, като се позовава на трима източника, информирани с хода на дискусиите.

Заплахата е последният ход на унгарския премиер Виктор Орбан за нарушаване на консенсуса в ЕС преди срещата на върха на лидерите тази седмица, на която той обеща да блокира финансовата и политическата подкрепа за Украйна, подчертава изданието.

“Това отново е нашият стар приятел Орбан“, казва дипломат, запознат пряко със ситуацията. “Те свързват всички проблеми и ги блокират“, допълва втори човек.

Унгарският лидер, смятан за най-близкия партньор на Владимир Путин в ЕС и НАТО, по-рано критикува данъка, който България въведе за транзит през един от последните останали маршрути за доставка на синьо гориво от Русия след началото на войната в Украйна.

България въведе акциз от 20 лева за мегаватчас транзитен руски газ през октомври, приходите от който все още не са събрани. Основната цел е да се изтласкат руснаците от европейския пазар, поясниха властите в София.

Данъкът ще бъде наложен на “Газпром“, а не на купувачите на неговия газ, но Унгария и Сърбия предупредиха, че мярката застрашава вноса им.

Часове след заплахата на Унгария, лидерите на двете основни правителствени партии в България обявиха на брифинг за пресата, че ще отложат таксата за транзит на газ, за да избегнат нанасянето на щети на “страните нагоре по течението“ и застрашаването на надеждите на България за Шенген.

“Не бива да пропускаме този шанс заради данъка“, заяви Бойко Борисов, бивш премиер и лидер на дясноцентристката партия ГЕРБ.

Българското правителство заяви, че все още търси еквивалент на данъка за транзит на газ на ниво ЕС в опит да поддържа натиск върху страните членки да се откажат вноса на енергия от Русия.

Около половината от руските доставки по тръбопроводи за региона минават през България, като Унгария е един от основните крайни клиенти.

Будапеща успешно се бори за забавяне и осигуряване на освобождаване от санкциите и забраните на ЕС, целящи да отбият зависимостта на Блока от руските изкопаеми горива, като Орбан твърди, че следва геополитическата и “физическа реалност“ с отказа си да търси алтернативни доставчици.

Унгарските правителствени служители не са коментарали твърденията на източниците на изданието.

“Трудно е да се разбере какво точно иска Орбан от всичко това“, казва трети дипломат от ЕС, участвал в дискусиите с унгарците тази седмица.

“Единственият извод . . . е, че той е решил, че сега е моментът да блокира всичко, което е възможно“.

На свой ред изданието Hungary Today отбелязва, че от гледна точка на Будапеща отлагането на транзитната такса е от особено значение, тъй като основният маршрут за по-голямата част от доставяния в страната природен газ по дългосрочния договор с “Газпром“, е газопроводът “Турски поток“, минаващ през България.

“Газпром“ трябваше да плаща отделна такса за това – въпреки че не го направи и не е имал намерение да го направи“, подчертават от редакцията.

Мярката беше силно критикувана и от Гърция и Северна Македония, допълва още изданието.

“Критиките от унгарска и гръцка страна са уместни, защото тези две страни също ще гласуват за влизането на България в Шенгенското пространство“, припомня Hungary Today.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts