| | | | |

Ето какво каза шефката на СЕМ за спряното интервю на Волгин с Митрофанова

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение да не бъде излъчено интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването “Политически НЕкоректно” заради неспазване с журналистическите стандарти.

По този повод председателят на СЕМ Соня Момчилова заяви пред БНР:

“Не съм запозната в детайли и не си позволявам да изразявам крайно мнение. Надявам се да ми бъде предоставено интервюто. Няма как да изразя категорична позиция, преди да познавам детайлите на това решение и предпоставките за него”.

“В случая, както каза генералният директор на БНР, се касае за опазване на стандарти – допускам, че това е така, надявам се, че това е така.

Бих искала в случая да предполагам, че Вие не съответствате и не сте спазили въпросните параметри, на които БНР и информацията, която допуска в ефира си, би следвало да съответства.

Допускам също обаче, че вероятно е зачестила тази страховита, зловеща диагноза на автоцензура, която АЕЖ постави преди време с едно свое изследване – че всеки 3-4 журналист самодекларира автоцензура в работата си”, коментира Момчилова.

“Да се придържат към цивилизационните и цивилизовани норми на поведение, като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите.

Използването на подобен назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото, което за съжаление добре помним.

Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото”.

За нея не е изненада поведението на Делян Пеевски в случая, допълни Соня Момчилова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts