| | | | |

Унгария: Ще наложим вето на България за Шенген, ако тя не отмени таксата за транзит на руски газ

Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на унгарското министерство на външните работи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е цитиран в текста, че

страната му е дала на България да разбере, че ще наложи вето на влизането й в Шенген, ако таксата върху руския газ, транспортиран по главния маршрут за внос на газ в Унгария, остане в сила.

“Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген”, каза Сиярто.

Докато западноевропейските държави полагат големи усилия, за да спрат да използват руски газ, Унгария, която няма излаз на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в съответствие с подписана през 2021 г. сделка, основно през България и Сърбия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Това е първото официално потвърждение от правителството на Виктор Орбан за тази позиция, след като през последните дни тя бе съобщена от “Файненшъл таймс” и коментирана от премиера акад. Николай Денков като комуникация на ниско официално ниво

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Bulgaria ON AI

Similar Posts