| | | | |

Австрия ще разясни позицията си за присъединяването на България и Румъния към Шенген

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер ще даде пресконференция, на която се очаква да разясни позицията на Виена за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Днес в Словения започва Залцбургският Форум, на който се предполага, че темата за Шенген ще бъде сред основните, съобщи БНТ.

Според публикации в австрийски медии Виена е съгласна – България и Румъния да станат част от т.нар. въздушен Шенген – да няма граничен контрол само при пътуване със самолет.

Австрия обаче е поставила условия двете държави да приемат търсещи убежище афганистанци и сирийци, да се увеличи трикратно мисията на Фронтекс в България и да се засили граничният контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния.

България обяви, че настоява за пълноправно присъединяване по общите условия.

“Ние сме отворени за повишаване сигурността на границите и сега работим с австрийски и нидерландски служби. За приема на бежанци, ще работим по европейските правила“, каза премиерът Николай Денков.

Освен от Австрия, присъединяването на България се спира и от Нидерландия. Хага има забележки само към София, като има вероятност тази седмица да преразгледа позицията си.

Двете балкански държави настояват да има решение за Шенген до края на годината или в началото на следващата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: EPA/БГНЕС

Similar Posts