| | | | |

Радомир Чолаков: Купуваме си котка в чувал, не подкрепям

За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната.

Това предложение за промяна в Конституцията беше подкрепено с пет гласа “за”, четири “против” и без въздържал се от Комисията по конституционни въпроси.

На вчерашното извънредно заседание комисията разглежда на второ четене проекта за изменения в основния закон.

Председателят на комисията и депутат от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков гласува “против” предложението.

Той го определи като “купуване на котка в чувал”. Чолаков обясни своя вот с това, че липсват точни данни за това колко българи имат двойно гражданство и колко точно български граждани живеят в чужбина.

Чолаков се мотивира, че изобщо не се знае колко са българите в чужбина. Той уточни, че може да направи предложение в преходните разпоредби да бъде записано, че текстът влиза в сила, едва като се разбере, колко са нашите сънародници зад граница.

Текстът беше подкрепен от петима народни представители, а четирима гласуваха против.

Гласуваното предложение за двойното гражданство бе предшествано от дебат в залата, в който освен депутати мнението си изразиха и експерти по конституционно право.

Румен Ненков попита каква е целта на текста. Според него големият проблем не е с конфликта на интереси, а с конфликта на задължение. “Ако един министър е гражданин на друга държава и бъде извикан в запас, какво ще стане?”, попита той.

Ненков обясни, че международните отношения били сложни и не се знаело кога нашата държава ще има проблемни отношения с друга държава.

Той предложи, ако толкова се иска да се привлекат българите в чужбина, тогава да се напишело, щом някой бъде избран, да се откаже от другото гражданство.

Това, което обсъждаме като промени в Конституцията на второ четене, е консолидирано мнение с всички уместни забележки, обяви пред журналисти в парламента преди началото на днешното заседание председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), съобщи БТА.

Според него навсякъде са били чути предложенията на гражданското общество и на професионалните общности като например за главния прокурор, за правомощията на прокуратурата, за това, че все пак се запазва общ орган за взаимодействие между двата съвета – прокурорският и Висшият съдебен съвет, за конституционната жалба, каза още Чолаков.

„Условието за съществуване на правителството е съдебната реформа, аз ще подкрепя съдебната реформа във вида, в който е представена от Христо Иванов със съдействието на министър Атанас Славов“, коментира още той.

Комисията по конституционно въпроси гледа на второ четене промените в основния закон. Заседанието започна в 13,30 часа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts