| | | |

Историята с Борисов и “Барселонагейт” е приключена, обяви прокуратурата

Случаят “Барселонагейт” за Бойко Борисов е приключен. От делото, което е за пране на пари, са отделени материали и изпратени с искане за правна помощ до Турция, но те нямат връзка с лидера на ГЕРБ.

Това стана ясно днес от изявление на градския прокурор на София Илияна Кирилова и нейния заместник Христо Кръстев.

“През цялото време, по което е работено по това дело, няма събрани доказателства, които да сочат, че именно Борисов е лицето, което е закупило въпросното жилище в Барселона, предоставил го е като подарък – това няма как да бъде доказано.

В същото време ние имаме и разкриване на банкова тайна, но няма транзакции, които да проследим и да видим, че това е ставало така”, обясни прокурор Кирилова пред БНР.

Делото вече бе прекратено по отношение на лидера на ГЕРБ. То обаче продължи по подозрения за евентуално пране на пари заради покупка на луксозен имот в Турция. Както за къщата в Барселона, така и за апартамента в Турция се смята, че са ползвани от бившата манекенка Борислава Йовчева.

Тя припомни, че отстраненият наблюдаващ прокурор Стефан Христов не е бил активен по разследването и пишел само доклади, че чака преводи на документи от испански и друг език.

А внезапно това лято, покрай процедурата за отстраняване на бившия главен прокурор Гешев, магистратът се активирал – в една седмица били извършени претърсвания и изземвания на два адреса и повторни разпити на свидетели, но доказателства така и не били открити.

“Дали е настъпило нещо, което е накарало прокурора (наблюдаващия Христов б.р.) да се забърза, да се извършват претърсвания в домове на различни граждани, да се повтарят отново разпити на различни лица, аз не мога да му се бъркам във вътрешното убеждение…

Моето лично впечатление е, че наблюдаващият прокурор твърде късно разбра, че следва да разпитва повторно лица и неговото искане за сваляне на имунитета е по-скоро предложение до главния прокурор…”, заяви Кирилова.

Тя припомни, че в искането за сваляне на имунитет е било описано и престъпление, за разследването на което е била изтекла давността.

Градският прокурор на София говори и за самоцел на искането без да има достатъчно доказателства

По другото прекратено разследване срещу Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова, зам.-градският прокурор Христо Кръстев обясни, че наблюдаващият прокурор не дава вяра нито на показанията на Васил Божков, че е давал пари на Горанов, нито на показанията на Горанов, че не е получавал пари от Божков.

“Всъщност изводът е, че има изключително противоречиви показания в едната и в другата посока и след като са извършени всички необходими действия по разследването, наблюдаващият прокурор не може да разкрие каква е била обективната истина и е налице недоказаност на твърденията”, поясни Кръстев.

Той обаче уточни, че като пострадало лице Божков може да обжалва пред съда прокурорското постановление за прекратяване, но до този момент той не го е направил.

Бизнесменът Васил Божков обяви днес във фейсбук, че във вторник е изтекъл срока за обжалване, но той няма да обжалва прекратяването на делото срещу Борисов.

“Необжалвайки, оставям шанс следващите две години прокуратурата да погледне обективно доказателствата и да повдигне обвинение”, написа Божков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts