| | | |

ПРЕДОЗИРАНЕ: От ГЕРБ са подтикнали съответните институции да демонтират по-бързо ПСА, за да се пренесе сглобката в СО! Харесал съм си БСП за партньор!

“Не сме зачеркнали нито една партия за коалиция в Столичния общински съвет. “Червената” линия вече я няма, това беше Паметникът на Съветската армия.

БСП могат да изберат дали да бъдат опозиция. Те са приемлив партньор в контекста на управление без ГЕРБ. Не искаме да се “сглобяваме” с тях”

Това заяви Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ/СС в предаването “Денят на живо” по Нова нюз.

Според него с ГЕРБ може да се работи по определени приоритети.

“На партито на ДСБ имаше визуализация на Паметника на Съветската армия върху торта. Не я опитах и не участвах в рязането ѝ. Това не е моята тема. Няма разчленени живи хора, нито пък реални стереотипи от монумента.

За мен не беше оригинално да има торти с Паметника. От ДСБ трябва да обяснят защо са решили така да отпразнуват демонтажа”, посочи той.

Начинът на демонтажа съответства на техническите методи, разкачване по шевовете. По думите му е възможно демонтажът на ПСА да е започнал набързо.

“Няма как да няма политически мотив. Тази тема е силно разделителна линия на цялото общество.

Аз съзирам потенциален риск поет от хора, които искат да пренесат сглобката от национално на местно ниво. Те са подтикнали конкретни институции да започнат демонтажа на Паметника”, допълни още той.

Моят призив към всички е: след като си изядат тортите и си направят изказванията от трибуните, да си починат, да се видят със семействата си, да си изчистят съзнанието от излишни емоции.

Да се съберат групово, по партии и да си кажат “Паметникът ли ще е темата и причината да си вършим работата. Или можем да го оставим настрана и да се фокусираме върху истинските проблеми, отбеляза Бонев.

Бонев посочи, че е гневен на всички, които оставиха Паметника на Съветската армия да решава съдбата на София.

По думите му Васил Терзиев полага сериозни усилия да спаси парите по ВиК проекти.

“Поне 20 млн. са загубени до момента. Над 200 млн. има само за този сектор. Умишлено се саботира най-голямата група от общински съветници в София да си поеме отговорността.

Съзирам потенциален риск и възможност да има хора, които искат да пренесат сглобката от национално на местно ниво. Те може да са подтикнали съответните институции да действат в конкретния период по-бързо с демонтажа на монумента.

Той очевидно няма как да бъде върнат. Целта на демонтажа на части е реставрация, след която фигурите ще бъдат поставени след сглобяване в Музея на социалистическото изкуство”, коментира Бонев.

На въпрос би ли напуснал групата на ПП-ДБ в столичния общински съвет, Бонев отговори:

Бих напуснал, ако се стигне до управление с ГЕРБ.

Има други партии в СОС. Не сме зачеркнали нито една. След Нова година съм сигурен, че съвсем разлчино ще се гледа на ситуацията. Паметника на Съветската армия вече го няма.

Общинският съветник от ПП-ДБ/СС подчерта, че е имал изключително конструктивни разговори с БСП и “Синя София”.

“БСП, като партия, която 30г. не е управлявала в София. Все още ли желае да управлява? Или ще изберат да бъдат вечна опозиция, от която нищо не зависи. И да бъдат причина ГЕРБ да се върнат в управлението.

За мен БСП са приемлив партньор в контекста на това, че за София трябва да се избере партньор, който не е ГЕРБ”, каза още той.

Бонев бе категоричен, че ГЕРБ не заслужават председателското място в столичния парлмент. И добави “не мисля, че ГЕРБ трябва да са ключа към за разрешаване на блокажа в СОС”.

На първите две заседания издигнахме моята кандидатура, логична кандидатура, не я подкрепиха. На третото не издигнахме кандидат и дадохме възможност на останалите партии да изберат председател. Четвъртото заседание го отложихме.

На петото заседание издигнахме Грети Стефанова като най-възрастен, временен председател. И това не стана.

Тук е важно дали си човек, който иска да си свърши работата, или си човек, който иска да прецака другарчето си.

Мои колеги излизат с цялата си наглост и казват “хехе, вие нищо не сте предложили”, коментира Бонев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts